Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej
Zupa pho bez wątpienia jest dobrze znana wszystkim bywalcom azjatyckich restauracji. To danie to prawdziwa klasyka kuchni wietnamskiej - aromatyczny rosół z makaronem pho najczęściej podawany jest z mięsem. Dziś podpowiadamy, jak zrobić zupę pho z kurczakiem. Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Do podania:
Pierś z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulki dymki (bez szczypioru), gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego starty imbir, rozgnieciony czosnek, kolendrę (najlepiej rozgnieść ją w moździerzu), goździki, chilli, anyż, wszystko przesmażamy i dodajemy do zupy.
Wywar gotujemy przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas zdejmujemy szumowiny. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso. Doprawiamy zupę sosem rybnym i sojowym oraz trawą cytrynową.
Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - zwykle wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Mięso kroimy w plasterki, a szczypior siekamy.
Gotową zupę podajemy z makaronem, porcją mięsa i posiekanym szczypiorem.