Zupa pho. Przepis na popularną wietnamską potrawę. Jak zrobić ją w domu?

Masz ochotę na danie w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną zupę pho. Podpowiadamy, jak ją ugotować, by smakowała jak ta z najlepszej wietnamskiej restauracji.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej

Zupa pho bez wątpienia jest dobrze znana wszystkim bywalcom azjatyckich restauracji. To danie to prawdziwa klasyka kuchni wietnamskiej - aromatyczny rosół z makaronem pho najczęściej podawany jest z mięsem. Dziś podpowiadamy, jak zrobić zupę pho z kurczakiem. Zapraszamy po przepis.

Zupa pho z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 3 cebule dymki (razem ze szczypiorem),
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki oleju ryżowego,
  • szczypta chilli,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 10 goździków,
  • trawa cytrynowa do doprawienia,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 wody,
  • 300 g makaronu ryżowego

Do podania:

  • cytryna lub limonka,
  • dla wielbicieli ostrzejszych smaków: papryczka chilli pokrojona na kawałki,
  • świeża kolendra

Jak zrobić zupę pho z kurczakiem?

Pierś z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulki dymki (bez szczypioru), gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego starty imbir, rozgnieciony czosnek, kolendrę (najlepiej rozgnieść ją w moździerzu), goździki, chilli, anyż, wszystko przesmażamy i dodajemy do zupy.

Zobacz wideo Azjatycki szaszłyk - kurczak Satay

Wywar gotujemy przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas zdejmujemy szumowiny. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso. Doprawiamy zupę sosem rybnym i sojowym oraz trawą cytrynową.

Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - zwykle wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Mięso kroimy w plasterki, a szczypior siekamy.

Gotową zupę podajemy z makaronem, porcją mięsa i posiekanym szczypiorem.

Więcej o: