Więcej przepisów na grilla i nie tylko znajdziecie na naszej stronie głównej
Piękna pogoda za oknem i coraz wyższe temperatury zachęcają, by pomyśleć o pierwszym spotkaniu przy grillu. A poza dobrym mięsem do wrzucenia na ruszt, warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na doskonałe marynaty. W końcu to one są kluczem do sukcesu. Podrzucamy pięć pysznych przepisów.
idealna do drobiu
Składniki:
Jogurt łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i zostawiamy na 1-2 godziny, po tym czasie wrzucamy na grill.
idealna do karkówki
Składniki:
Musztardę, miód i olej dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy francuskiej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowane kawałki mięsa smarujemy marynatą i zostawiamy na 1-2 godziny, następnie grillujemy.
idealna do skrzydełek i udek
Składniki:
Keczup łączymy z miodem, musztardą, olejem i sosem sojowym. Dodajemy rozdrobniony czosnek, mieloną paprykę i odrobinę chilli. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy skrzydełka i udka, po godzinie wrzucamy je na grill.
Składniki:
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Kawałki ryby smarujemy marynata i odstawiamy na 30-60 minut, potem pieczemy na grillu.
do wszystkich rodzajów mięs
Składniki:
Keczup i oliwę mieszamy, następnie dodajemy chilli, mieloną słodką oraz wędzoną paprykę, tymianek, majeranek i sól. Wszystko łączymy, a następnie marynata smarujemy kawałki mięsa. Odstawiamy na 1-2 godziny, po tym czasie grillujemy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.