Sezon grillowy czas zacząć. Pomysły na marynaty idealne do mięsa

Planujecie już pierwszego wiosennego grilla? Do planów najlepiej załączyć przepisy na pyszności, które będą się piekły na ruszcie. Mamy dziś dla was pięć pomysłów na doskonałe marynaty do mięs. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów na grilla i nie tylko znajdziecie na naszej stronie głównej

Piękna pogoda za oknem i coraz wyższe temperatury zachęcają, by pomyśleć o pierwszym spotkaniu przy grillu. A poza dobrym mięsem do wrzucenia na ruszt, warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na doskonałe marynaty. W końcu to one są kluczem do sukcesu. Podrzucamy pięć pysznych przepisów.

Marynata czosnkowo-ziołowa - przepis

idealna do drobiu

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić marynatę czosnkowo-ziołową?

Jogurt łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i zostawiamy na 1-2 godziny, po tym czasie wrzucamy na grill.

Marynata miodowo-musztardowa - przepis

idealna do karkówki

Składniki:

  • 5 łyżek musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki lejącego się miodu,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić marynatę miodowo-musztardową?

Musztardę, miód i olej dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy francuskiej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowane kawałki mięsa smarujemy marynatą i zostawiamy na 1-2 godziny, następnie grillujemy.

Marynata amerykańska - przepis

idealna do skrzydełek i udek

Składniki:

  • szklanka keczupu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • szczypta chilli

Jak zrobić marynatę amerykańską?

Keczup łączymy z miodem, musztardą, olejem i sosem sojowym. Dodajemy rozdrobniony czosnek, mieloną paprykę i odrobinę chilli. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy skrzydełka i udka, po godzinie wrzucamy je na grill.

Marynata do ryb - przepis

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku

Jak zrobić marynatę do ryb?

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Kawałki ryby smarujemy marynata i odstawiamy na 30-60 minut, potem pieczemy na grillu.

Pikantna marynata - przepis

do wszystkich rodzajów mięs

Składniki:

  • 4 łyżki pikantnego keczupu,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1/2 lub 1 cała łyżeczka chilli (w zależności od preferowanej ostrości),
  • 1 łyżka mielonej  słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli do smaku
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Jak zrobić pikantną marynatę?

Keczup i oliwę mieszamy, następnie dodajemy chilli, mieloną słodką oraz wędzoną paprykę, tymianek, majeranek i sól. Wszystko łączymy, a następnie marynata smarujemy kawałki mięsa. Odstawiamy na 1-2 godziny, po tym czasie grillujemy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.