Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Klasyczna sałatka jarzynowa musi być na każdym polskim stole podczas świąt. Ale nie tylko nią człowiek żyje. Jeśli lubisz sałatki i szukasz inspiracji wielkanocnych, to świetnie trafiłeś. Mamy cztery smaczne przepisy, które na stałe zagoszczą w twoim menu. Ich największym atutem jest fakt, że nie potrzebujesz dużej ilości czasu oraz to, że większość składników prawdopodobnie masz w kuchni.
Zobacz wideo
Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Składniki:
- pieczarki (2 opakowania)
- szczypiorek
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pieprz, sól
- majonez
Sposób przygotowania:
- Najpierw wstaw jajka, aby zdążyły się ugotować na twardo.
- Następnie sparz pieczarki. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć pieczarki na kilka minut.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Jajka obierz ze skorupek, pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski.
- Pieczarki również pokrój na mniejsze części. Dorzuć do jajek.
- Na sam koniec dodaj pokrojony szczypiorek, majonez oraz pieprz i sól. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki:
- wędzona pierś z kurczaka
- 5 ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- majonez
- por
- szczypiorek
- pieprz, sól
- starty ser żółty (100-150 g)
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski.
- Następnie pokrój por w cienkie plasterki, wrzuć na sitko i przelej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia.
- Do kurczaka dodaj kukurydzę, pokrojone ogórki, por, starty ser, szczypiorek, pieprz, sól.
- Na sam koniec dodaj majonez i całość wymieszaj.
Sałatka z pora
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 pory
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka cukru
- jabłko
- pieprz, sól
- majonez
- 6 ogórków konserwowych
- kukurydza
Sposób przygotowania:
- Na samym początku przygotuj por. Pokrój na plasterki. Następnie przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój.
- Jabłko obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj pieprz, sól oraz odrobinę cukru.
- Na sam koniec dodaj musztardę i majonez. Całość wymieszaj.
Sałatka gyros
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- kukurydza
- majonez
- 3-4 łyżki keczupu
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- kapusta pekińska
- 2 łyżki przyprawy do gyros
- olej do smażenia
- kilka ogórków konserwowych lub kiszonych
- cebula czerwona
Krok po kroku:
- Zacznij od filetów. Umyj, pokrój w kostkę i dodaj przyprawę do gyros. Odstaw do lodówki na godzinę do lodówki.
- Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż fileta. Odstaw do wystygnięcia.
- Następnie pokrój ogórki, paprykę w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Odcedź kukurydzę.
- Przygotuj naczynie, w którym będziesz układał warstwy sałatki. Na dnie naczynia ułóż fileta wraz z cebulką oraz warstwę keczupu. Następnie ogórki i kukurydzę przykryj majonezem. Na sam wierzch dodaj paprykę oraz kapustę pekińską.
- Wstaw do lodówki.
Z czym najlepiej smakują sałatki?
Oczywiście w towarzystwie wielkanocnych potraw, mięsa, kiełbasy oraz świeżego pieczywa. Śmiało możesz je wypróbować już dziś zanim zagoszczą na twoim świątecznym stole. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.