Sałatki na Wielkanoc - must have każdego świątecznego stołu. Cztery łatwe przepisy

Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez sałatki? My nie potrafimy. Dlatego podrzucamy wam cztery proste przepisy, dzięki którym wasz wielkanocny stół będzie kompletny. Coś dla siebie znajdą i mięsożercy, i wegetarianie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Klasyczna sałatka jarzynowa musi być na każdym polskim stole podczas świąt. Ale nie tylko nią człowiek żyje. Jeśli lubisz sałatki i szukasz inspiracji wielkanocnych, to świetnie trafiłeś. Mamy cztery smaczne przepisy, które na stałe zagoszczą w twoim menu. Ich największym atutem jest fakt, że nie potrzebujesz dużej ilości czasu oraz to, że większość składników prawdopodobnie masz w kuchni.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Składniki:

  • pieczarki (2 opakowania)
  • szczypiorek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pieprz, sól
  • majonez

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wstaw jajka, aby zdążyły się ugotować na twardo.
  2. Następnie sparz pieczarki. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć pieczarki na kilka minut.
  3. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski.
  5. Pieczarki również pokrój na mniejsze części. Dorzuć do jajek.
  6. Na sam koniec dodaj pokrojony szczypiorek, majonez oraz pieprz i sól. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • wędzona pierś z kurczaka
  • 5 ogórków kiszonych
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • por
  • szczypiorek
  • pieprz, sól
  • starty ser żółty (100-150 g)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski.
  2. Następnie pokrój por w cienkie plasterki, wrzuć na sitko i przelej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Do kurczaka dodaj kukurydzę, pokrojone ogórki, por, starty ser, szczypiorek, pieprz, sól.
  4. Na sam koniec dodaj majonez i całość wymieszaj.

Sałatka z pora

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 pory
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka cukru
  • jabłko
  • pieprz, sól
  • majonez
  • 6 ogórków konserwowych
  • kukurydza

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj por. Pokrój na plasterki. Następnie przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój.
  3. Jabłko obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj pieprz, sól oraz odrobinę cukru.
  5. Na sam koniec dodaj musztardę i majonez. Całość wymieszaj.

Sałatka gyros

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • kukurydza
  • majonez
  • 3-4 łyżki keczupu
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • kapusta pekińska
  • 2 łyżki przyprawy do gyros
  • olej do smażenia
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych
  • cebula czerwona

Krok po kroku:

  1. Zacznij od filetów. Umyj, pokrój w kostkę i dodaj przyprawę do gyros. Odstaw do lodówki na godzinę do lodówki.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż fileta. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Następnie pokrój ogórki, paprykę w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Odcedź kukurydzę.
  4. Przygotuj naczynie, w którym będziesz układał warstwy sałatki. Na dnie naczynia ułóż fileta wraz z cebulką oraz warstwę keczupu. Następnie ogórki i kukurydzę przykryj majonezem.  Na sam wierzch dodaj paprykę oraz kapustę pekińską.
  5. Wstaw do lodówki.

Z czym najlepiej smakują sałatki?

Oczywiście w towarzystwie wielkanocnych potraw, mięsa, kiełbasy oraz świeżego pieczywa. Śmiało możesz je wypróbować już dziś zanim zagoszczą na twoim świątecznym stole. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: