Ciasto krówka bez pieczenia. Lepsze niż z cukierni, obłędne

Jeśli nie lubisz piec, a chcesz przygotować deser, to świetnie się składa. Ten przepis na ciasto krówkę zaskoczy cię swoją łatwością. Nie musisz nagrzewać piekarnika, wystarczy schłodzić ciasto w lodówce i gotowe.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto krówka to jeden z tych deserów, które smakują obłędnie. Słodki kajmak i chrupiące herbatniki to przepis na sukces. Smakuje lepiej niż niejedno ciasto z cukierni. Ciasto przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut, jedynie proces chłodzenia jest trochę dłuższy. Krówkę najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin. Poniżej znajdziesz listę składników i instrukcję krok po kroku, jak zrobić to ciasto bez pieczenia.

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem

Ciasto krówka. Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • herbatniki (200-250 g)
  • kajmak (puszka)
  • mascarpone (2 opakowania)
  • śmietanka 30 proc. (250 ml)
  • cukier puder (2-3 łyżki)
  • bakalie lub czekolada do dekoracji

Jak zrobić krówkę bez pieczenia?

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na tak przygotowanej ułóż jedną warstwę herbatników, przykryj cienką warstwą kajmaku, na kajmak znowu połóż herbatniki.
  3. Weź dużą miskę, wlej śmietankę, dosyp cukier puder i zacznij ubijać. Na koniec dodaj powoli mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  4. Następnie przełóż ubitą masę na herbatniki.
  5. Na śmietankę połóż ostatnią warstwę ciasteczek i przykryj masą kajmakową.
  6. Wierzch ciasta możesz posypać startą czekoladą lub orzechami.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krówka bez pieczenia to banalnie proste ciasto. Zajmuje dosłownie kilkanaście minut i smakuje każdemu, kto lubi słodkości. Świetnie się sprawdzi na nadchodzącą Wielkanoc. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA