Tak schabowe robią nasze babcie. Jeden trik sprawi, że będą wyjątkowo pyszne

Kotlet schabowy to prawdziwy król niedzielnych obiadów. Powinien być złocisty, chrupiący i soczysty. Choć przepis jest banalny, wielu z nas zapomina o dodatkowym składniku, który zazwyczaj był niezbędny w przepisach babć. Tłumaczymy, jak zrobić schabowe, aby wyszły idealne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć wydawać by się mogło, że kotlet schabowy gościł na polskich stołach od zawsze, jedna z pierwszych wzmianek na jego temat w naszym kraju, pojawia się dopiero w publikacji "365 obiadów za pięć złotych" Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej w 1860 roku. 

Rozczarowani mogą być także wszyscy, którzy uważają schabowego za typowo polskie danie. Przywędrowało ono do nas bowiem prawdopodobnie jako wieprzowa (i tańsza) odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego. Sznycel jest oryginalnie cienko rozbitym kawałkiem cielęciny, który jest następnie obtaczany w bułce, smażony i serwowany z plasterkiem cytryny. 

Nie wchodząc jednak zbyt głęboko w szczegóły historyczne - nie ulega wątpliwości, że kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań. Doskonale przygotowywały go zazwyczaj nasze babcie. Wszystko ze względu na dodatek czosnku, który często jest pomijany w aktualnych przepisach. W naszej recepturze znajdziecie jednak najlepsze, tradycyjne porady.

Schabowy jak u babci. Składniki

  • pół kilograma schabu,
  • 400 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • świeży pieprz,
  • bułka tarta,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • smalec do smażenia,
  • jajka.

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj a następnie pokrój na cztery równe kotlety. Następnie rozbij je tłuczkiem tak cienko, jak lubisz. Idealnie, jeśli kotlety będą miały około 30-40 mm,

2. Do miski wlej mleko. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż mięso i przykryj miskę, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin,

3. Przygotuj panierkę: do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej roztrzepane jajko i do trzeciej bułkę tartą,

4. Kotlety delikatnie odciśnij z mleka, a następnie obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej,

5. Na patelni rozgrzej smalec. Smaż kotlety obustronnie po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym,

6. Serwuj z ulubionymi dodatkami: ziemniaczkami, frytkami, batatami, buraczkami na ciepło, mizerią, kapustą kiszoną - wybór należy do ciebie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.