Dania Wielkanocne Magdy Gessler. Wystarczą te trzy, żeby podbić serca domowników

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas świątecznych przygotowań, zakupów już powoli nas pochłania. Szukasz kuchennych inspiracji? Świetnie trafiłeś.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na każde święta wielkanocne musi pojawić się sałatka jarzynowa. Królowa, którą uwielbiają wszyscy. Ta według Magdy Gessler smakuje jeszcze lepiej. Naszym zdaniem świąteczny stół nie może istnieć bez jajek, sałatek oraz żurku. To najważniejsze trzy dania, których nie może zabraknąć. Dziś mamy aż trzy przepisy na te klasyki. Wypróbuj, a twoi goście oraz rodzina będą zachwyceni. Do dzieła!

Jajka faszerowane według Magdy Gessler

  • Jajka (10 sztuk)
  • Pieczarki (opakowanie)
  • Cebula (4 sztuki)
  • Natka pietruszki oraz koper
  • Bułka tarta
  • Musztarda (1 łyżeczka)
  • Masło klarowane
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przekrój jajka na pół (ze skorupką). Środek jajka wydrąż. Skorupki zostaw.
  2. Następnie jajka posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki i cebulę na maśle klarowanym.
  4. Do jajek dodaj przestygnięte pieczarki, natkę pietruszki, koper, pieprz sól i łyżeczkę musztardy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do skorupek po jajkach przełóż farsz. Pamiętaj, aby robić to ostrożnie.
  6. Jajka posyp odrobiną bułki tartej i usmaż na maślę klarowanym.

Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Puszka groszku konserwowego
  • Ugotowane ziemniaki w mundurkach (4 sztuki)
  • Marchewka (3 sztuki)
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Seler
  • Jabłko
  • Ogórki kiszone (5 sztuk)
  • Grzybki marynowane (15 sztuk- kurku lub gąski)
  • Majonez, musztarda, chrzan
  • Sól, pieprz, cukier

Pamiętaj, że warzywa na sałatkę (ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka) muszą być ugotowane.

Przygotowanie:

  1. Wstaw jajka, aby zdążyły się ugotować (na twardo).
  2. Wszystkie warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki)
  3. Warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj grzybki oraz odcedzony groszek. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do całości. 
  4. Teraz czas na sos do sałatki. W osobnej misce wymieszaj – chrzan (2 łyżki), musztardę (3 łyżki) oraz ¾ słoika majonezu oraz pieprz, sól i odrobinkę cukru. Wymieszaj ze sobą dokładnie i dodaj do sałatki.

Wielkanocny żurek

Składniki:

  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • Suszone prawdziwki (duża garść)
  • Biała kiełbasa (300-400g)
  • 5 jajek
  • Masło klarowane
  • Śmietanka do zup (250 ml)
  • Ziemniaki (3-4 sztuki)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Pieprz, sól, majeranek

Zakwas (gotowy ze sklepu lub swój własny) będziesz potrzebować – ziele angielskie (6 sztuk), liść laurowy (5 sztuk), mąka razowa (350g), czosnek (4 ząbki)

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcesz zrobić swój zakwas to musisz przygotować go kilka dni wcześniej. Do naczynia wsyp mąkę i zalej gorącą wodą, wymieszaj. Do tego dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Przykryj to wszystko ściereczką i obwiąż. Pamiętaj, aby codziennie przez 3 dni delikatnie wymieszać zakwas. Po tym czasie zakwas jest gotowy, przecedź go.
  2. Weź duży garnek. Dodaj masło klarowane, następnie pokrojoną w kostkę cebulkę i grzyby. Po kilku minutach wlej bulion oraz ziemniaki.
  3. Następnie zajmij się białą kiełbasę, musisz ją sparzyć (15-20 min). Sparzoną pokrój w kostkę.
  4. Do  gotującego bulionu dodaj zakwas, majeranek oraz czosnek. Poczekaj aż się zagotuje.
  5. Następnie dodaj śmietankę i resztę przypraw do smaku.
  6. Swoim gościom podawaj z kawałkami kiełbasy oraz ugotowanymi wcześniej jajkami na twardo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: