Czosnek niedźwiedzi ma cenne właściwości, ale uwaga na trujące podobieństwa. Czy można go zbierać? Jak go wykorzystać?

Jedliście już w tym sezonie czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, to najwyższy czas to nadrobić. Wyjaśniamy, czy można go zbierać, jak odróżnić go od innych roślin i do jakich dań dodawać.

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej

Czosnek niedźwiedzi to roślina, którą można spotkać rosnącą dziko w polskich lasach, przede wszystkim na południu kraju (choć w innych rejonach też jest obecny, choć rzadszy). W smaku przypomina czosnek zwyczajny, choć jest od niego znacznie łagodniejszy. Ma także wiele właściwości prozdrowotnych, co czyni go bardzo atrakcyjnym dla miłośników ziołolecznictwa. Czy można go zbierać podczas spaceru po lesie? Co z niego przygotować? Podpowiadamy.

Czosnek niedźwiedzi - właściwości

Wśród prozdrowotnych właściwości czosnku niedźwiedziego znajduje się działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe. Obniża poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jest silnym przeciwutleniaczem - wykazuje więc działanie przeciwnowotworowe. Pomaga na reumatyzm, wspomaga produkcję żółci oraz pracę wątroby.

Zbieranie czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach już w marcu, a można go znaleźć jeszcze w czerwcu. Najsmaczniejszy jest ponoć w kwietniu i na początku maja, w maju również kwitnie. Niestety, nie można wejść do lasu i nazbierać czosnku niedźwiedziego ot tak. Jest on bowiem rośliną objętą częściową ochroną gatunkową. W tym wypadku oznacza to, że można go zbierać jedynie w województwach małopolskim, podkarpackim i śląskim, ale tylko po uzyskaniu zgody Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (oddziału właściwego dla konkretnego regionu). Zebrać można nie więcej niż 25 proc. roślin z danego stanowiska.

Jeśli uzyskacie zgodę na zbiór czosnku niedźwiedziego, musicie być bardzo uważni. Roślinę tę można pomylić z konwalią majową lub z zimowitem jesiennym, których spożycie może skończyć się silnym zatruciem, a nawet śmiercią. Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od podobnych roślin?

W okresie kwitnienia czosnek nie powinien być trudny do odróżnienia od konwalii czy zimowitu. Kwiaty czosnku niedźwiedziego są białe, o wąskich listkach, zebrane w kulisty baldach - wygląda zupełnie inaczej niż fioletowe zimowity czy konwalie o kształcie dzwoneczków. Uwagę trzeba zwrócić na liście. Liście czosnku są pojedyncze i mają długie łodygi. Liście konwalii są sztywniejsze i połączone po dwa, przy jednym krótkim ogonku. Liście zimowitu są dużo węższe, rosną po dwa, trzy i łączą się do jednej łodyżki.

W naszej galerii znajdziecie zdjęcia tych trzech roślin oraz porównanie ich liści. Sprawdźcie koniecznie!

Czosnek niedźwiedzi w ogródku

To, jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi, warto wiedzieć nawet wtedy, gdy nie planujemy go zbierać w lesie. Jego sadzonki można kupić na straganach z ziołami i roślinami ogrodowymi. Dobrze więc pamiętać, jak wygląda, zwłaszcza jeśli w ogrodzie mamy również konwalie. Pomyłka we własnym ogródku czy na balkonie nie jest wykluczona!

Zobacz wideo 4 sposoby na mrożenie ziół

Co przygotować z czosnku niedźwiedziego?

Czosnek niedźwiedzi można jeść świeży, suszony, a nawet kiszony. Można nim aromatyzować dobrej jakości oliwę, zrobić z niego pesto, dodawać do zup czy sosów. Doskonale wzbogaci smak farszu (np. ziemniaczanego czy twarożku na słono) do naleśników i pierogów. Smakuje świetnie dodany do tarty czy pizzy - nada im wyjątkowy smak.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.