Zupa grochowa - przepis na ulubioną zupę Polaków. Te dwa rodzaje mięs sprawią, że zupa będzie perfekcyjna

To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Smaczna, aromatyczna i sycąca. Koniecznie gotowana na dwóch mięsach - żeberkach i wędzonym boczku. Wtedy zyskuje na smaku. Jest prosta w przygotowaniu i wcale nie wymaga długich godzin w kuchni.

Więcej przepisów na kuchnię polską znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zazwyczaj sięgam po zupy, gdy nie mam pomysłu na obiad. Grochówka to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Polacy ochoczo zajadają ją na obiad, jest sprawdzonym klasykiem wielu pań domu. Kojarzona z wojskiem, masowymi uroczystościami lub stołówką w szkole, stąd brak miłości do tego dania. Aby odczarować jej zła aurę wypróbuj nasz przepis już dziś. Zobaczysz, że może być esencjonalna, aromatyczna i sycąca. Do dzieła!

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Składniki:

  • Wędzony boczek (400g)
  • Żeberka (600-600g)
  • Ziemniaki (500g)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Cebula (2 sztuki)
  • Czosnek (2-4 ząbki)
  • Liść laurowy, ziele angielskie (4 sztuki), pieprz, sól, majeranek
  • Groch żółty łuskany (400g)
  • Odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej namocz groch w zimnej wodzie. W kolejnym dniu przepłucz groch świeżą wodą.
  2. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć żeberka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez (40min). Następnie dodaj przepłukany groch. Gotuj przez około godzinę, aż mięso oraz groch będą miękkie.
  3. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę. Boczek wraz z cebulką i czosnkiem podsmaż na patelni.
  4. Gdy mięso i groch będą miękkie dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  5. Na sam koniec dodaj podsmażony boczek z cebulką.
  6. Dopraw do smaku.

Taka grochówka zaskoczy swoim smakiem każdego. Jeśli chcesz oczarować bliskich polskim obiadem to postaw właśnie na grochową. Zobaczysz, że posmakuje każdemu i niejeden skusi się na dokładkę.

Smacznego!

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: