Więcej przepisów na wiosenne grillowanie znajdziesz na naszej stronie głównej
Kiełbaski, karkówki, szaszłyki, udka, camembert... Ślinka cieknie na samą myśl o tych potrawach z grilla! Jeszcze lepiej będą smakowały podane z różnymi dodatkami, które dobrze urozmaicą imprezę. Jak je zrobić? Podpowiadamy.
Składniki:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, przekrawamy je na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, sos sojowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie w zalewie marynujemy pieczarki - odstawiamy je na 30 minut.
Tak przygotowane nabijamy na długie wykałaczki. Grillujemy po kilka minut, aż zmiękną i ładnie się zrumienią. Podajemy obsypane siekaną pietruszką.
Składniki:
Cukinię kroimy w plastry. W miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę, skórkę z cytryny, oregano, sól i pieprz. Marynujemy cukinię w zalewie przez 30 minut. Następnie przekładamy ją na tacki i grillujemy do miękkości. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą i siekanymi listkami mięty.
Składniki:
Do garnka wlewamy bulion (można użyć po prostu wody, ale wtedy ryż nie będzie tak aromatyczny), masło i szczyptę soli, zagotowujemy. Wsypujemy ryż i gotujemy przez 7 minut. Dodajemy listki mięty i gotujemy jeszcze przez minutę. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy pod przykrywką na 4-5 minut, by ryż stał się miękki i kremowy. Na koniec można usunąć większość listków mięty, a danie dosolić do smaku.
Składniki:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na "makaron", używając specjalnej spiralnej obieraczki lub temperówki do warzyw. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej obieraczki do warzyw - wtedy uzyskamy efekt bliższy tagliatelle, a nie spaghetti.
W miseczce mieszamy rozdrobniony czosnek, imbir, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy i chilli. Takim sosem polewamy ogórkowe "spaghetti" i mieszamy, by każda nitka była w nim obtoczona. Doprawiamy solą do smaku i posypujemy prażonym sezamem.
Składniki:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzamy je dokładnie. Ziemniaki nie będą jeszcze wystarczająco miękkie, by je zjeść. Przekładamy je do dużej miski, wlewamy oliwę, wsypujemy czosnek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Następnie rozkładamy je na tackach do grillowania, grillujemy przez 5-7 minut, aż ładnie zbrązowieją.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.