Pięć dodatków, które będą pasować do wszystkiego, co robisz na grillu. Mamy proste przepisy

Planujecie grillowanie w weekend? Oprócz mięs i ciężkich dań przydadzą się także przekąski. Mamy dla was pięć prostych przepisów, które na pewno posmakują gościom.

Więcej przepisów na wiosenne grillowanie znajdziesz na naszej stronie głównej

Kiełbaski, karkówki, szaszłyki, udka, camembert... Ślinka cieknie na samą myśl o tych potrawach z grilla! Jeszcze lepiej będą smakowały podane z różnymi dodatkami, które dobrze urozmaicą imprezę. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Pieczarki w czosnkowej marynacie - przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżki natki pietruszki

Jak zrobić pieczarki w czosnkowej marynacie?

Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, przekrawamy je na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, sos sojowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie w zalewie marynujemy pieczarki - odstawiamy je na 30 minut.

Tak przygotowane nabijamy na długie wykałaczki. Grillujemy po kilka minut, aż zmiękną i ładnie się zrumienią. Podajemy obsypane siekaną pietruszką.

Sałatka na ciepło z cukinią i fetą - przepis

Składniki:

  • 700 g cukinii,
  • 200 g sera feta,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty

Jak zrobić sałatkę na ciepło z cukinią i fetą?

Cukinię kroimy w plastry. W miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę, skórkę z cytryny, oregano, sól i pieprz. Marynujemy cukinię w zalewie przez 30 minut. Następnie przekładamy ją na tacki i grillujemy do miękkości. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą i siekanymi listkami mięty.

Miętowy ryż po portugalsku - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 4 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki listków mięty,
  • sól

Jak zrobić miętowy ryż po portugalsku?

Do garnka wlewamy bulion (można użyć po prostu wody, ale wtedy ryż nie będzie tak aromatyczny), masło i szczyptę soli, zagotowujemy. Wsypujemy ryż i gotujemy przez 7 minut. Dodajemy listki mięty i gotujemy jeszcze przez minutę. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy pod przykrywką na 4-5 minut, by ryż stał się miękki i kremowy. Na koniec można usunąć większość listków mięty, a danie dosolić do smaku.

Ogórkowy "makaron" w ostrym sosie czosnkowym - przepis

Składniki:

  • 700 g długich ogórków,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu,
  • sól do smaku

Jak zrobić ogórkowy "makaron" w ostrym sosie czosnkowym?

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na "makaron", używając specjalnej spiralnej obieraczki lub temperówki do warzyw. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej obieraczki do warzyw - wtedy uzyskamy efekt bliższy tagliatelle, a nie spaghetti.

Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

W miseczce mieszamy rozdrobniony czosnek, imbir, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy i chilli. Takim sosem polewamy ogórkowe "spaghetti" i mieszamy, by każda nitka była w nim obtoczona. Doprawiamy solą do smaku i posypujemy prażonym sezamem.

Grillowane ziemniaczki - przepis

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić grillowane ziemniaczki?

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzamy je dokładnie. Ziemniaki nie będą jeszcze wystarczająco miękkie, by je zjeść. Przekładamy je do dużej miski, wlewamy oliwę, wsypujemy czosnek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Następnie rozkładamy je na tackach do grillowania, grillujemy przez 5-7 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.