Przepis na ciasto do pizzy włoskiej - dzięki tym składnikom i trikom smakuje jak od włoskiej babci

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej jest bardzo prosty i wymaga prostych, lecz dobrych jakościowo składników. Wystarczy przestrzegać kilku zasad by ciasto wyszło idealne, niczym od włoskiej babci. Sprawdź naszą sprawdzoną recepturę i przenieś się smakiem do słonecznej Italii!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niemal każdy uwielbia smak dobrej pizzy. Przygotowanie jej w domu jest banalnie proste i szybkie, a wystarczą podstawowe składniki na ciasto i ulubione dodatki. Nasz sprawdzony przepis sprawi, że zaczniesz przygotowywać to pyszne danie coraz częściej dla domowników i gości. 

W czym tkwi sekret idealnego ciasta na pizzę? 

Dobra pizza to nie tylko dobrej jakości składniki - jest sekret tkwi w doskonałym cieście. Istnieje wiele przepisów na idealne ciasto. Można przygotować je dużo wcześniej i pozostawić na dłuższy czas do wyrastania w lodówce, zrobić je na zakwasie albo przygotować wersję ekspresową, która będzie gotowa w kilkadziesiąt minut. Do zrobienia podstawowego ciasta na domową, włoską pizzę potrzebnych jest tylko kilka składników. Mąka jest ważnym elementem przepisu - warto sięgnąć po tą przeznaczoną do pizzy lub typu 00. Kolejnym istotnym czynnikiem jest piecznie - najlepiej smakuje oczywiście z prawdziwego pieca opalanego drewnem, jednak w domowych warunkach śmiało możemy sięgnąć po specjalny kamień do wypiekania pizzy lub odpowiedni piekarnik. Więcej ciekawych wskazówek dotyczących przygotowania pizzy znajdziesz w naszym artykule: Jakiej mąki do pizzy użyć? Czy musi to być ta specjalna?

Zobacz wideo Włoska pizza

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej najlepiej typu 00,
  • 12,5 grama drożdży świeżych,
  • 300 ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i kilku łyżek wody przygotowujemy rozczyn. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  2. Kiedy rozczyn zacznie powiększać objętość, dodajemy resztę przesianej mąki, wodę, oliwę i sól, Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze przez minimum 10 min. Ciasto musi być delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek mąki lub wody.
  3. Wyrobione ciasto oddzielamy od miski, polewamy oliwą i lekko w niej obtaczamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na minimum 1,5 godziny. Ciasto można także spokojnie przygotować wieczorem i zostawić w lodówce na noc.
  4. Pieczenie - piekarnik nagrzewamy na maksymalną ilość stopni - ok. 250. Jeśli posiadamy specjalny  kamień do pizzy, wkładamy go na środkową wysokość i także nagrzewamy. 
  5. Wyrobione ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na trzy części. Formujemy i nakładamy ulubione składniki. 
  6. Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku zdecydowanym i szybkim ruchem. Pieczemy około 10 minut lub mniej aż pizza będzie lekko podpieczona. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA