Zanim przejdę do tego, co oznacza typ mąki, to o niej samej słów kilka. Mąka pszenna bogata jest w wiele składników mineralnych. Tutaj muszą jednak uważać osoby uczulone na gluten, gdyż w mące pszennej go nie brakuje. Królowa glutenowych mąk zawiera skrobię, a jej zastosowań w kuchni jest bez liku. Nada się zarówno do wyrobów cukierniczych, jak i dań podawanych na słono. To właśnie gluten sprawia, że ciasto szybko rośnie i staje się bardzo pulchne. Poza tym zawiera witaminy z grupy B i jest bogata w białko. Znajdzie się w niej także spora ilość żelaza, magnezu, cynku, wapnia i niewielką ilość tłuszczu.
Kiedyś dostępne na rynku były po prostu tradycyjna mąka pszenna oraz mąka tortowa. Nazewnictwo z góry podpowiadało, którą wybrać do jakiego rodzaju wypieku. Dziś wybór jest trudniejszy, ale na pewno nie jest nudny. Mąki produkowane są już nie tylko ze zbóż, jak choćby na przykład kokosowa, ale i spełniają wymagania wszelkich diet i zaleceń. Z kulinarnego punktu widzenia natomiast, jeśli wybierzesz do przepisu zły rodzaj i typ mąki, potrawa może się nie udać. Oczywiście możesz stosować wskazane zamienniki, jednak jeśli to możliwe, warto zdać się na doświadczenie autora przepisu i poświęcić dłuższą chwilę na znalezienie w sklepie właściwych produktów.
Zapewne zdarzyło Ci się słyszeć lub przeczytać, że do upieczenia ciasta wymagana jest mąka typ 550, a do chleba 880. Skoro wszystkie ważą i wyglądają niemal tyle samo, a ceny nie odzwierciedlają jakości, to co tak właściwie oznaczają te liczby?
W Polsce na sklepowych pólkach znajdziesz osiem typów mąki pszennej. Zależne są od stopnia oczyszczenia pszenicy, czyli od ilości zawartych w niej składników odżywczych, jak wyżej wymienione żelazo, magnez, cynk, białko czy tłuszcze. Dodatkowo im wyższa liczba, tym większa jest zawartość błonnika. Błonnik odpowiada za regulację pracy jelit, stabilizuje ilość cukru we krwi i pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Z drugiej strony im mniej substancji mineralnych ma mąka, tym jest ona bardziej miałka. Liczba 1000 odpowiada 1% substancji mineralnych w mące. Tym samym typ 550 będzie miał w sobie 0,55% substancji mineralnych, a na przykład typ 1800, 1,8%. Nie decyduj się jednak od razu na tę z najwyższym wskaźnikiem. Zapewne danie, które planujesz składa się z większej ilości składników niż tylko z mąki i każdy także ma swoją mineralną wartość. Po to jest tak szeroki wybór, by każde danie z odpowiednio dobraną mąką pszenną mogło wyjść perfekcyjnie.
Jak już wspomnieliśmy, rozróżnienie mąk najczęściej opiera się na dość tajemniczej numeracji. Czym różnią się poszczególne typy mąki? Otóż wyróżnia się następujące typy mąki pszennej:
Są jeszcze oczywiście mąki o niestandardowych typach, które nieco trudniej spotkać w sklepach. Te przede wszystkim służą do wypieku chleba. Na przykład z typu 3000 wyrabiany jest chleb pełnoziarnisty. Sprawdzamy do czego możesz użyć poszczególnych typów mąki pszennej podczas codziennego gotowania i pieczenia.
Oto kilka przykładów, które sprawią, że Twoje wypieki będą idealne:
Mąka typu 450 świetnie nada się do pieczenia ciast lekkich takich jak biszkopty i kruszone. Dla lepszej kruchości ciasta miesza się ją czasem z mąką krupczatką.
Mąka typu 500 to właśnie wspomniana wyżej krupczatka. Jej bardzo podobną koleżanką jest mąka typu 550. Doskonale powinny wyjść przy jej pomocy ciasta półfrancuskie i francuskie oraz drożdżowe. Dzięki niej usmażysz także znakomite nale¶niki albo możesz użyć jej do zagęszczenia zup. Tworzy się z niej także babki oraz makarony. To jedna z najczęściej stosowanych mąk do wyrobu wielu rodzajów produktów słonych.
Mąka luksusowa, czyli typu 600 również nada się do zagęszczenia zup czy sosów. Możesz wypiec z niej ciasto drożdżowe, chałkę i bułki. Dzięki większej zawartości glutenu niż w niższych typach wyroby są pulchne i lekkie. Dlatego mąka typu 650 zwana jest także „mąką bułkową".
Mąka chlebowa typu 750, jak sama nazwa wskazuje, będzie najlepsza do wyrobu chleba. Nada mu ona nieco ciemniejszego koloru niż w przypadku typów o niższym wskaźniku i nada mu specyficzny dla chleba smak. To jednak nie wszystko, gdyż nada się ona także do wyrobu ciasta na pizzę. Tutaj zamiennie możesz także wybrać mąkę typu 1050.
Sitkowa mąka pszenna typu 1400 także posłuży do wypieku chleba. Jest bardzo ceniona przez piekarzy.
Mąka typu 1850, czyli mąka graham zawiera już aż 1,850% składników odżywczych, przez co jej kolor jest nieco ciemniejszy. Ciemniejsze są także produkty z niej powstałe. W związku z tym, że ziarno wykorzystane do produkcji tego typu mąki nie zostało w pełni oczyszczone. Nazywana jest mąką pełnoziarnistą. To właśnie przy jej użyciu uzyskujemy tak szanowany chleb pełnoziarnisty.
Mąka śrutowa typu 2000 została przemielona tylko raz, stąd właśnie ów nazwa. Cieszy się ogromną popularnością wśród pełnoziarnistych mąk chlebowych, zawiera mnóstwo składników odżywczych i witamin z grupy B.
Teraz z pewnością spędzisz mniej czasu przy półce z mąką, a Twój wybór będzie tak doskonały jak i wypiek, który z tej mąki stworzysz. Powodzenia i smacznego!
Zobacz też: Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?