Więcej przydatnych wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej
Podstawową zasadą dbania o patelnie i inne kuchenne naczynia jest ich regularne mycie. Przygotowywanie potraw zostawia na nich ślady, które trzeba usunąć przed kolejnym użyciem. Mamy dziś dla was kilka podpowiedzi, jak prawidłowo czyścić patelnię - nawet ze spalenizny - by nie zniszczyć naczynia i wszystko pięknie usunąć.
Do mycia patelni teflonowej nie używamy silnych detergentów ani ostrych przyrządów. Druciak czy bardzo twarda szczotka w tej sytuacji odpadają, ponieważ mogą uszkodzić powierzchnię. Czego zatem użyć? W większości przypadków wystarczy zalać ją ciepłą wodą i miękką gąbką usunąć zanieczyszczenia. Jeżeli resztki jedzenia zaczynają przywierać, a powierzchnia jest porysowana, czas zastanowić się nad wymianą patelni na nową.
Zamiast płynu do mycia naczyń można także użyć ciepłej wody z sokiem z cytryny lub z sodą. Warto pamiętać, że mycie patelni z powłoką teflonową w zmywarce (zwłaszcza patelni starszych) może je uszkodzić.
W podobny sposób można myć patelnię aluminiową.
Patelnia ceramiczna, podobnie jak teflonowa, nie lubi szorowania. Najlepiej więc namoczyć ją w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i poczekać, aż zabrudzenia odmiękną. Wtedy bez trudu zdejmiemy je gąbką lub ściereczką.
Przed zalaniem patelni wodą należy ją ostudzić - powłoka nie lubi gwałtownych zmian temperatury.
Patelnia żeliwna jest dużo bardziej wytrzymała niż inne, ale również wymaga, by o nią zadbać. W większości wypadków sprawdzi się sposób z zalaniem jej ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, z solą, octem lub sodą. Większe zabrudzenia można ściągnąć drewnianą szpatułką. Mniejsze z nich wycieramy gąbką.
Kiedy nasza patelnia żeliwna będzie czysta i sucha, warto ją zakonserwować. Nada się do tego niewielka dawka oleju. Dzięki regularnemu czyszczeniu i konserwacji tłuszczem przedłużymy jej żywotność.
Jeśli zdarzy nam się wpadka ze zbyt dużą temperaturą, warto sprawdzić, czy patelnia nie wymaga przeczyszczenia także od zewnątrz. W takim wypadku pomoże np. pasta z wody i sody oczyszczonej. Oba składniki należy wymieszać i rozsmarować na przypalonym spodzie. Po pół godzinie patelnię myjemy pod bieżącą wodą - większość zabrudzeń powinna z łatwością odejść. Patelnię można także namoczyć w roztworze wody z octem lub wody z kwaskiem cytrynowym. Wystarczy umieścić ją w zlewie lub w większej misce wypełnionej takim roztworem i zostawić na kilka godzin. Po tym czasie zanieczyszczenia powinny dać się łatwo usunąć.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.