Camembert z grilla to idealna letnia przekąska. Lista składników krótka, a smak niesamowity

Kto nie lubi sera? Nie znam takich osób. Ciągnący, delikatny, rozpływający się w ustach. Taki właśnie jest camembert prosto z grilla. Sezon na wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu w pełni, a więc warto wykorzystać ten czas na pyszne jedzonko.

Więcej inspiracji grillowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przyrządzenie tego serka zajmuje dosłownie kilka minut. Przepis jest banalnie łatwy, a efekt końcowy zachwyci każdego łasucha. Nie sposób mu się oprzeć, znika z prędkością światła z talerza i każdy chce więcej. Przez resztę roku możesz go przyrządzić na patelni do grillowania, choć efekt nie będzie tak dobry jak z prawdziwego grilla. Jeśli w weekend planujesz obiad na świeżym powietrzu, to koniecznie z camembertem. Do dzieła!

Zobacz wideo Camembert z jajkiem w cieście

Składniki:

  • Oliwa z oliwek (odrobinka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Camembert (opakowanie)
  • Pieprz, sól, oregano, bazylia
  • Pietruszka

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, do czosnku dodaj oliwę, przyprawy oraz drobno posiekaną natkę, całość wymieszaj.
  2. Ser ułóż na sreberku i polej przygotowanym sosem. Zawiń w sreberko.
  3. Tak przygotowany połóż na grillu lub patelni do grillowania. Piecz około 15 minut (aż ser się rozpuści).

To jeden z moich must have na grilla. Ciągnący się ser w towarzystwie świeżych warzyw i mięsa zdaje egzamin na szóstkę. W domu polecam spróbować rozpuszczony camembert z frytkami, sos serowy to coś, co pasuje do ziemniaczków jak ulał. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA