Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Zastanawiasz się, co możesz wyczarować z lawendy? Mamy dla ciebie aż cztery propozycje!
Czarny bez powinien być nazywany lilakiem pospolitym, ale i tak większość z nas używa tej pierwszej nazwy. To lecznicza roślina, która ma cenne zarówno owoce, jak i kwiaty. Jednak owoce muszą być dojrzałe i ugotowane, aby usunąć zawartą w nich truciznę. Natomiast z kwiatów można robić syropy, nalewki, a nawet desery. Sprawdź, do czego możesz użyć tej rośliny.
Syrop z kwiatów czarnego bzu na przeziębienie. Jest prosty do zrobienia
Najbardziej znanym sposobem wykorzystania kwiatów czarnego bzu jest syrop. Ma działanie oczyszczające i moczopędne oraz wzmacnia odporność. Jak zrobić bzowy syrop? Bardzo prosto - potrzebujesz do tego czterech składników:
- kwiatów czarnego bzu (bez łodyg - dają gorzki posmak) - 20 - 30 baldachów,
- soku z dwóch cytryn,
- cukru - kilograma (może być mniej),
- wody - litra.
Przygotowanie:
- Baldachy kwiatów pozbaw łodyg, opłucz w wodzie i osusz;
- Zagotuj wodę z cukrem,
- Przygotowane kwiaty umieść w słoikach i zalej wodą z cukrem;
- Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki) na kilka - kilkanaście godzin (do kilku dni);
- Przecedź napar przez gazę, aby uzyskać klarowny płyn i gotowe.
Drugim pomysłem na kwiaty bzu jest nalewka. Jej bazą jest syrop
Syrop z kwiatów czarnego bzu można przerobić na nalewkę. Jak? Oto przepis:
- Gotowy, przecedzony syrop przelej do butelek i wymieszaj z wódką lub spirytusem;
- Możesz dodać jeszcze trochę soku z cytryny bądź limonki;
- Wymieszaj miksturę i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc - dwa;
- Co kilka dni potrząsaj butelkami, aby wymieszać zawartość;
- Na koniec gotową nalewkę przecedź przez gazę i ponownie rozlej do butelek.
Ostatnia propozycja to deser z kwiatami czarnego bzu. Jest pyszny i łatwy do zrobienia
Na koniec prezentujemy przepis na bzowy deser, a ściślej rzecz biorąc, na kwiaty czarnego bzu pieczone w cieście naleśnikowym. Instrukcja wykonania jest poniżej:
- baldachy kwiatów czarnego bzu - tyle, ile ma być porcji,
- mąka - szklanka,
- mleko (lub maślanka) - 2 szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- przyprawy - sól i cukier do smaku;
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Zrób ciasto naleśnikowe z mąki, mleka (maślanki), jajek i przypraw;
- Maczaj baldachy kwiatów bzu (bez łodyżek)) w cieście;
- Kładź kwiaty naleśnikowe na patelni i smaż na złoto ze wszystkich stron;
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!