Czarny bez. Czerwiec jest miesiącem tych zdrowych kwiatów. Sprawdź, do czego możesz je wykorzystać

Kwiaty czarnego bzu można zobaczyć w czerwcu, a ich wpływ na ludzki organizm jest nie do przecenienia. Zobacz, co (i jak) można zrobić z kwiatów tej leczniczej rośliny. Prezentujemy trzy przepisy, które musisz znać.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zastanawiasz się, co możesz wyczarować z lawendy? Mamy dla ciebie aż cztery propozycje!

Czarny bez powinien być nazywany lilakiem pospolitym, ale i tak większość z nas używa tej pierwszej  nazwy. To lecznicza roślina, która ma cenne zarówno owoce, jak i kwiaty. Jednak owoce muszą być dojrzałe i ugotowane, aby usunąć zawartą w nich truciznę. Natomiast z kwiatów można robić syropy, nalewki, a nawet desery. Sprawdź, do czego możesz użyć tej rośliny.

Syrop z kwiatów czarnego bzu na przeziębienie. Jest prosty do zrobienia

Najbardziej znanym sposobem wykorzystania kwiatów czarnego bzu jest syrop. Ma działanie oczyszczające i moczopędne oraz wzmacnia odporność. Jak zrobić bzowy syrop? Bardzo prosto - potrzebujesz do tego czterech składników:

  • kwiatów czarnego bzu (bez łodyg - dają gorzki posmak) - 20 - 30 baldachów,
  • soku z dwóch cytryn,
  • cukru - kilograma (może być mniej),
  • wody - litra.

Przygotowanie:

  1. Baldachy kwiatów pozbaw łodyg, opłucz w wodzie i osusz;
  2. Zagotuj wodę z cukrem,
  3. Przygotowane kwiaty umieść w słoikach i zalej wodą z cukrem;
  4. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki) na kilka - kilkanaście godzin (do kilku dni);
  5. Przecedź napar przez gazę, aby uzyskać klarowny płyn i gotowe.

Drugim pomysłem na kwiaty bzu jest nalewka. Jej bazą jest syrop

Syrop z kwiatów czarnego bzu można przerobić na nalewkę. Jak? Oto przepis:

  1. Gotowy, przecedzony syrop przelej do butelek i wymieszaj z wódką lub spirytusem;
  2. Możesz dodać jeszcze trochę soku z cytryny bądź limonki;
  3. Wymieszaj miksturę i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc - dwa;
  4. Co kilka dni potrząsaj butelkami, aby wymieszać zawartość;
  5. Na koniec gotową nalewkę przecedź przez gazę i ponownie rozlej do butelek.

Ostatnia propozycja to deser z kwiatami czarnego bzu. Jest pyszny i łatwy do zrobienia

Na koniec prezentujemy przepis na bzowy deser, a ściślej rzecz biorąc, na kwiaty czarnego bzu pieczone w cieście naleśnikowym. Instrukcja wykonania jest poniżej:

  • baldachy kwiatów czarnego bzu - tyle, ile ma być porcji,
  • mąka - szklanka,
  • mleko (lub maślanka) - 2 szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • przyprawy - sól i cukier do smaku;
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zrób ciasto naleśnikowe z mąki, mleka (maślanki), jajek i przypraw;
  2. Maczaj baldachy kwiatów bzu (bez łodyżek)) w cieście;
  3. Kładź kwiaty naleśnikowe na patelni i smaż na złoto ze wszystkich stron;
  4. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego! 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.