Ciasto z truskawkami - letni deser z kilu składników. Ekspresowy wypiek z sezonowymi owocami, który pachnie latem

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Większość z nas ma wtedy więcej czasu na gotowanie pyszności dla swojej rodziny. Sezon na świeże owoce w pełni, warto go wykorzystać i przygotować słodki deser z truskawkami lub rabarbarem w roli głównej.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kto nie lubi domowych ciast ręka w górę! Jestem jedną z tych osób, które kochają cały proces przygotowań oraz zapach unoszący się w całym domu. To właśnie nim najadam się najbardziej i to on wywołuje we mnie najmilsze wspomnienia. Dziś przepis na banalnie proste ciasto z truskawkami. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a efekt jest cudownie przepyszny. Do dzieła!

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Składniki:

  • Truskawki (500g)
  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Cukier waniliowy (opakowanie)
  • Cukier (szklanka)
  • Roztopione masło (pół szklanki) lub olej

Przygotowanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem wraz z cukrami (2 rodzaje) na puszystą masę.
  2. Następnie stopniowo zacznij dodawać roztopione masło lub olej. Cały czas miksuj.
  3. Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i etapami dodawaj do masy.
  4. Ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia płaszczkę, na sam wierzch ułóż umyte i pokrojone truskawki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 45 min. (do suchego patyczka).

Chłodne ciasto śmiało możesz opruszyć cukrem pudrem. Nabierze jeszcze słodszego smaku i zapachu. To idealny deser w upalny dzień, zaserwuj z porcją lodów śmietankowych, a zobaczysz, że dokładkom nie będzie końca. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: