Barszcz z botwiny - prosty przepis na letni obiad. Dodaj ocet balsamiczny, a całość zyska głębszy smak

Latem warto korzystać z sezonowych produktów. Młodych ziemniaków, botwinki czy kapusty. Dziś przepis na banalnie prosty barszcz. Wystarczy kilka produktów, a smak cię zachwyci.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Codzienne wymyślanie obiadów bywa męczące. Godziny spędzone w kuchni w taki upał frustrują każdą panią domu. Warto postawić na dania, które możesz ugotować na kilka dni. Zupę, młodą kapustę czy inne sprawdzone przepisy. Dziś przepis na pyszną, pożywną zupę, którą pokochają mali i duzi.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado

Składniki:

  • Porcja rosołowa
  • Botwinka (duży pęczek)
  • Ziemniaki (300g)
  • Marchew (3 sztuki)
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Cebula
  • Ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
  • Śmietanka 30% (150 ml)
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wrzuć umyte mięso, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  2. W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa (łodygi oraz liście z botwinki drobno posiekaj).
  3. Następnie dodaj warzywa do gotującego się bulionu.
  4. Zapraw  pieprzem, solą, śmietanką.  Na koniec dodaj łyżeczkę octu balsamicznego.

Podawaj z posiekanym koperkiem i jajkiem na twardo. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.