Banan idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jest słodki, delikatny i rozpływa się w ustach. Przygotowujemy z niego lody i koktajle oraz dodajemy go do ciast. Warto też wypróbować przepis na naleśniki z bananem, z pewnością dodadzą wam energii na cały dzień.
Zobacz wideo
Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!
Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Gzik - przepis. Nie ma lepszego dodatku do ziemniaków
Przepis na naleśniki z bananem. Z tymi składnikami wyczarujesz wyjątkowe danie
Przygotuj:
- sześć bananów,
- dwa jajka,
- 80 g mąki,
- dwie łyżki masła,
- szklanka mleka,
- dwie łyżeczki cukru pudru,
- trzy łyżki oleju,
- szczypta soli.
Te naleśniki pokochasz od pierwszego kęsa
- Na patelni roztop łyżkę masła. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, olej i sól. Dodaj mleko. Masę odstaw na godzinę.
- Usmaż naleśniki.
- Banany obierz i pokrój. Podsmaż je, a gdy już zmiękną posyp je cukrem pudrem. Co jakiś czas skrapiaj je wodą. Na wierzchu powinien zrobić się karmel.
- Owoce owiń ciastem. Naleśniki poukładaj w naczyniu żaroodpornym i posyp cukrem.
- Danie zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Banan - dlaczego warto go jeść? Jego smak to tylko jedna z zalet
Banan jest owocem niemalże idealnym. Świetnie sprawdza się jako składnik dań i wypieków. To on sprawia, że naleśniki są puszyste i delikatne. Mało tego, zawiera wiele witamin i soli mineralnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy tam na przykład potas. Składnik ten normalizuje poziom ciśnienia krwi, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zapadnięcia na miażdżycę. Zawartość pektyn sprawia natomiast, że banany obniżają poziom LDL (złego cholesterolu) i oczyszczają układ krwionośny z toksyn.
Przepis na lody truskawkowe. Domowy deser na upalne dni