Banan idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jest słodki, delikatny i rozpływa się w ustach. Przygotowujemy z niego lody i koktajle oraz dodajemy go do ciast. Warto też wypróbować przepis na naleśniki z bananem, z pewnością dodadzą wam energii na cały dzień.
Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Przygotuj:
Banan jest owocem niemalże idealnym. Świetnie sprawdza się jako składnik dań i wypieków. To on sprawia, że naleśniki są puszyste i delikatne. Mało tego, zawiera wiele witamin i soli mineralnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy tam na przykład potas. Składnik ten normalizuje poziom ciśnienia krwi, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zapadnięcia na miażdżycę. Zawartość pektyn sprawia natomiast, że banany obniżają poziom LDL (złego cholesterolu) i oczyszczają układ krwionośny z toksyn.