Zupa krem z pomidorów i papryki - przepis na aromatyczną zupę. Podpiecz warzywa, a smak będzie nieziemski

Zupa to najszybsze danie na obiad. Robi się ją ekspresowo szczególnie jeśli to krem z warzyw. Sezon na pomidory trwa, więc dziś przepis na zupę krem właśnie z nimi w roli głównej. Banalne danie, które zasmakuje każdemu, nawet największe niejadki skuszą się na dokładkę.

Idealnym pomysłem na szybki obiad lub kolację będzie zupa. Delikatna, aromatyczna, sycąca oraz rozgrzewająca od środka. W połączeniu z serowymi grzankami stworzy duet wprost idealny. Sekretem udanej zupy krem są podpieczone warzywa, sprawiają, że zupa zyskuje na smaku. Jeśli nie masz pomysłu, co zaserwować swoim bliskim na obiad to śmiało wykorzystaj nasz przepis.

Zobacz wideo Serowo - piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Składniki:

  • Pomidory (4 sztuki)
  • Papryka czerwona (4 sztuki)
  • Czosnek (2 główki)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Bulion (1 litr)
  • Masło (2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól, bazylia, tymianek, oregano
  • Śmietanka 30 %( 2-3 łyżki)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz papryki. Wytnij gniazda nasienne i ułóż przekrojone na pół na blaszce. Czosnek przekrój na pół. Całość wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 15 min.
  2. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do garnka wrzuć masło oraz oliwę z oliwek, dodaj cebulkę oraz pomidory. Całość smaż na małym ogniu.
  4. W międzyczasie wyciągnij paprykę oraz czosnek z piekarnika. Paprykę obierz ze skórki.
  5. Dodaj do cebulki oraz pomidorów, czosnek wyciśnij i również dorzuć do warzyw.
  6. Następnie zalej całość bulionem, dodaj wszystkie przyprawy.
  7. Gotuj przez kilkanaście minut. Następnie zblenduj blenderem.
  8. Na sam koniec dodaj śmietankę.
  9. Całość dopraw świeżą natką pietruszki.

Idealnym dodatkiem będą grzanki z dużą ilością sera. Jeśli masz ochotę możesz do kremu dodać pokruszoną fetę. To idealna opcja na szybki obiad, który zasmakuje każdemu. Smacznego!

Więcej o: