Zielony chłodnik Roberta Makłowicza ze szczawiu. Wegetariański i pełny warzyw

Chłodnik to alternatywa dla gorących zup, po które niekoniecznie chętnie sięgamy latem. Potrawa jest szybka i prosta, a dodatkowo bardzo dobrze chłodzi organizm. Klasyczną potrawę z botwinki zamieńmy na chłodnik ze szczawiu, a otrzymamy danie od samego Roberta Makłowicza.

Chłodnik z zieleniny to pyszna i aromatyczna propozycja od Roberta Makłowicza. Kucharz jakiś czas temu gościł w Tarnowie, aby na „Gastromajówce" podzielić się z widzami i mieszkańcami przepisami i tajnikami kulinarnymi. Znany kucharz zadbał również o swoich fanów, którzy nie mieli możliwości, aby pojawić się na tym wydarzeniu. Na jego kanale w serwisie YouTube „Robert Makłowicz Polska" pokazuje krok po kroku jak wykonać to idealne na letnie obiady danie.

 

Przepis na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami przygotowywany jest bez mięsnego wywaru, ale jak sam Robert Makłowicz mówi

Jeśli chcecie, by danie nie było wegetariańskie, można wlać tu nie wodę, ale wywar, w którym gotowaliśmy wędzone żeberka.

Przepis na chłodnik krok po kroku

Składniki

  • ½ szklanki wody,
  • pęk szczawiu,
  • śmietana,
  • kefir,
  • masło,
  • pęk kopru,
  • pęk liści czosnku niedźwiedziego (inaczej czeremszy),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • łyżeczka soli,
  • pęk szczypiorku,
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • młode ziemniaczki.

Przygotowanie

  • Zacznij od umycia i nastawienia do ugotowania ziemniaczków, gdy się ugotują, dodaj do nich masło i posiekany koperek. W tym samym czasie nastaw jajka, aby zrobiły się na twardo,
  • Szczaw i liście czosnku dokładnie umyj. W ten sposób pozbędziesz się piasku i nieczystości. Następnie posiekaj i przełóż na patelnię,
  • Dolej wodę, a także ocet, a po chwili dodaj cukier i sól. Całość przykryj i zostaw do zblanszowania,
Blanszowane to znaczy gotowane krótko tak, by zmieniło swój stan skupienia (...) Dosłownie kilka minut gotowania. Nie chodzi o to, by to zamieniło się w kompletną paćkę - wyjaśnił Robert Makłowicz.
  • Po ugotowaniu całość przełóż do większej miski i zostaw do ostudzenia,
  • Posiekaj szczypiorek, rzodkiewki, koperek i dodaj do wcześniej zrobionego wywaru z czosnku i szczawiu,
  • Do całości wlej kefir oraz śmietanę. Jak sam kucharz mówi
Proporcje w zasadzie są dowolne. Powinno być więcej kefiru niż śmietany.
  • Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajkami na twardo.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.