• Link został skopiowany

Co zrobić z papierówek? Nawet pierogi. 3 nieoczywiste przepisy

Sezon na najpopularniejsze jabłka w Polsce w końcu nadszedł. Na lokalnych rynkach stoiska są już nimi obłożone, a sady, które niektórzy mają obok swoich domów, również bogato obdarowały właścicieli. Papierówki wykorzystywane są do wielu deserów i przetworów. My podpowiadamy, do czego jeszcze możesz ich użyć.
Papierówki
Fot. Shutterstock

Papierówka to jabłoń domowa inaczej nazywana Oliwką Żółtą/Inflancką lub Białym Nalewem. Kwitnie bardzo wcześnie, bo w okolicach kwietnia, a pierwsze w pełni dojrzałe owoce możemy zrywać już w połowie lipca. Ich drzewa nie są za rosłe, ale korony gęste i rozłożyste. Jabłka są żółto-zielone, a gdy są dojrzałe, ich kolor może być nawet prawie biały. Miąższ biały, kwaskowaty i bardzo kruchy.

Najczęściej używamy ich do szarlotki, jako dodatek do racuchów lub robimy z nich przetwory. Jednak gdy okazuje się, że mamy już z nich zrobione wszystko, co tylko było do zrobienia, a dalej została nam większa porcja to takie owoce najlepiej pokroić i wysuszyć lub zapakować w słoiki, posłodzić, zalać wodą i zapasteryzować. Tak przygotowane mogą stać i stać.

Papierówki - jak wykorzystać je w kuchni? 3 nieoczywiste przepisy
Papierówki - jak wykorzystać je w kuchni? 3 nieoczywiste przepisyFot. Dar1930 / shutterstock.com

Dlaczego warto jeść papierówki?

  • Ten gatunek jabłek jest źródłem minerałów. Bogaty jest w potas i magnez, a także w wapń i żelazo. Minerały te są ważne dla serca, kości i dla dobrej kondycji krwi.
  • Zawierają ogromny pakiet witamin. Na czele stoi witamina C, K, B i E, odpowiedzialne za odporność, odpowiednią krzepliwość krwi i prawidłowe działania układu nerwowego. By jak najbardziej skorzystać z wartości, które ma w sobie papierówka najlepiej jeść ją wraz ze skórką, bo to w niej najwięcej się ich kryje.
  • Posiadają również składniki o silnych wartościach przeciwutleniaczy, które neutralizują toksyczne działania wolnych rodników i hamują przedwczesne starzenie się komórek skóry i mózgu. Zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera, cukrzycę i miażdżycę.
  • Zawierają dużą ilość błonnika, a zatem mają pozytywny wpływ na działania metaboliczne.

Jak widać, jabłka papierówki nie tylko są pyszne, a także mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego warto korzystać z ich bogactwa w sezonie.

Jak wykorzystać jabłka w kuchni?

Pierogi z papierówką

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 ½ szklanki letniej wody,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz

  • 5 sztuk jabłek papierówek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy prosto na stolnicę lub do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Zagniatamy ciasto na gładką masę, dzielimy na porcje, a następnie wałkujemy do uzyskania cienkiej warstwy.
  2. Z gotowego ciasta wykrawamy szklanką krążki. Czynność powtarzamy do wyczerpania produktu.

Farsz

  1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli wolimy mniejsze kawałki, możemy zetrzeć je na tarce.
  2. Posypujemy cukrem i cynamonem.

Pierogi

  1. Tak przygotowany farsz przekładamy na krążki i zlepiamy.
  2. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Dodatki

Słodkie pierożki możemy podać z kwaśną śmietaną dla złamania smaku, ale także z jogurtem posypanym cukrem. Danie smakuje także z konfiturą lub roztopionym masłem.

Pierogi (zdjęcie ilustracyjne)
Pierogi (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Pixabay

Domowy ocet jabłkowy

Składniki

  • 1 kg jabłek,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 5 łyżek cukru.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie myjemy, pozbywamy się ewentualnych nieczystości i kroimy na ćwiartki. Nie pozbywamy się gniazdek, usuwamy jedynie ogonki.
  2. Pokrojone owoce wkładamy do słoików i zalewamy letnią, już osłodzoną wodą.
  3. Słoik przykrywamy gazą przymocowaną sznurkiem lub gumką recepturką.
  4. Tak przygotowany płyn odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ważne jest, aby przez cały proces owoce były pod powierzchnią wody. Jeśli jabłka będą wystawać może pojawić się pleśń, a ocet nie będzie możliwy do wykorzystania.
  5. Aby dostęp do tlenu był równomierny, możemy mieszać je raz dziennie.
  6. Zostawiamy je na okres fermentacji, który trwa od 2 do 5 tygodni.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowypxhere.com

Galaretka z papierówek

Składniki

  • 3 kg papierówek,
  • 3 l wody,
  • 2 kg cukru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy nieczystości i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i obrywamy ogonki.
  2. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy całość najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.
  3. Gdy ten czas upłynie, przecedzamy płyn przez gazę lub durszlak. Sok zagotowujemy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 1,5 godziny.
  4. Gotowy płyn zostawiamy na cały dzień w chłodnym miejscu. Następnego dnia ponownie go gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Aby w łatwy sposób sprawdzić, czy galaretka jest już gotowa, musimy nabrać ją na łyżeczkę i wylać na chłodny talerzyk. Jeśli zacznie tężeć, oznacza to, że nie musimy jej dalej gotować, a jeśli nic się nie stanie, pozostawiamy ją nadal na ogniu.
  5. Do soku dodajemy sok z cytryny, usuwamy pianę, która zrobiła się na wierzchu, przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
  6. Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce do góry dnem. Czekamy do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Więcej o: