Sezon na najpopularniejsze jabłka w Polsce w końcu nadszedł. Na lokalnych rynkach stoiska są już nimi obłożone, a sady, które niektórzy mają obok swoich domów, również bogato obdarowały właścicieli. Papierówki wykorzystywane są do wielu deserów i przetworów. My podpowiadamy, do czego jeszcze możesz ich użyć.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Papierówka to jabłoń domowa inaczej nazywana Oliwką Żółtą/Inflancką lub Białym Nalewem. Kwitnie bardzo wcześnie, bo w okolicach kwietnia, a pierwsze w pełni dojrzałe owoce możemy zrywać już w połowie lipca. Ich drzewa nie są za rosłe, ale korony gęste i rozłożyste. Jabłka są żółto-zielone, a gdy są dojrzałe, ich kolor może być nawet prawie biały. Miąższ biały, kwaskowaty i bardzo kruchy.
REKLAMA
Najczęściej używamy ich do szarlotki, jako dodatek do racuchów lub robimy z nich przetwory. Jednak gdy okazuje się, że mamy już z nich zrobione wszystko, co tylko było do zrobienia, a dalej została nam większa porcja to takie owoce najlepiej pokroić i wysuszyć lub zapakować w słoiki, posłodzić, zalać wodą i zapasteryzować. Tak przygotowane mogą stać i stać.
Papierówki - jak wykorzystać je w kuchni? 3 nieoczywiste przepisyFot. Dar1930 / shutterstock.com
Dlaczego warto jeść papierówki?
Ten gatunek jabłek jest źródłem minerałów. Bogaty jest w potas i magnez, a także w wapń i żelazo. Minerały te są ważne dla serca, kości i dla dobrej kondycji krwi.
Zawierają ogromny pakiet witamin. Na czele stoi witamina C, K, B i E, odpowiedzialne za odporność, odpowiednią krzepliwość krwi i prawidłowe działania układu nerwowego. By jak najbardziej skorzystać z wartości, które ma w sobie papierówka najlepiej jeść ją wraz ze skórką, bo to w niej najwięcej się ich kryje.
Posiadają również składniki o silnych wartościach przeciwutleniaczy, które neutralizują toksyczne działania wolnych rodników i hamują przedwczesne starzenie się komórek skóry i mózgu. Zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera, cukrzycę i miażdżycę.
Zawierają dużą ilość błonnika, a zatem mają pozytywny wpływ na działania metaboliczne.
Jak widać, jabłka papierówki nie tylko są pyszne, a także mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego warto korzystać z ich bogactwa w sezonie.
Jak wykorzystać jabłka w kuchni?
Pierogi z papierówką
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki,
1 ½ szklanki letniej wody,
½ łyżeczka soli,
2 łyżki oleju.
Składniki na farsz
5 sztuk jabłek papierówek,
3 łyżki cukru,
1 ½ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę przesiewamy prosto na stolnicę lub do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Zagniatamy ciasto na gładką masę, dzielimy na porcje, a następnie wałkujemy do uzyskania cienkiej warstwy.
Z gotowego ciasta wykrawamy szklanką krążki. Czynność powtarzamy do wyczerpania produktu.
Farsz
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli wolimy mniejsze kawałki, możemy zetrzeć je na tarce.
Posypujemy cukrem i cynamonem.
Pierogi
Tak przygotowany farsz przekładamy na krążki i zlepiamy.
Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Dodatki
Słodkie pierożki możemy podać z kwaśną śmietaną dla złamania smaku, ale także z jogurtem posypanym cukrem. Danie smakuje także z konfiturą lub roztopionym masłem.
Pierogi (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Pixabay
Domowy ocet jabłkowy
Składniki
1 kg jabłek,
1 l przegotowanej wody,
5 łyżek cukru.
Sposób przygotowania
Jabłka dokładnie myjemy, pozbywamy się ewentualnych nieczystości i kroimy na ćwiartki. Nie pozbywamy się gniazdek, usuwamy jedynie ogonki.
Pokrojone owoce wkładamy do słoików i zalewamy letnią, już osłodzoną wodą.
Słoik przykrywamy gazą przymocowaną sznurkiem lub gumką recepturką.
Tak przygotowany płyn odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ważne jest, aby przez cały proces owoce były pod powierzchnią wody. Jeśli jabłka będą wystawać może pojawić się pleśń, a ocet nie będzie możliwy do wykorzystania.
Aby dostęp do tlenu był równomierny, możemy mieszać je raz dziennie.
Zostawiamy je na okres fermentacji, który trwa od 2 do 5 tygodni.
Ocet jabłkowypxhere.com
Galaretka z papierówek
Składniki
3 kg papierówek,
3 l wody,
2 kg cukru,
sok z cytryny.
Sposób przygotowania
Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy nieczystości i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i obrywamy ogonki.
Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy całość najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.
Gdy ten czas upłynie, przecedzamy płyn przez gazę lub durszlak. Sok zagotowujemy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 1,5 godziny.
Gotowy płyn zostawiamy na cały dzień w chłodnym miejscu. Następnego dnia ponownie go gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Aby w łatwy sposób sprawdzić, czy galaretka jest już gotowa, musimy nabrać ją na łyżeczkę i wylać na chłodny talerzyk. Jeśli zacznie tężeć, oznacza to, że nie musimy jej dalej gotować, a jeśli nic się nie stanie, pozostawiamy ją nadal na ogniu.
Do soku dodajemy sok z cytryny, usuwamy pianę, która zrobiła się na wierzchu, przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce do góry dnem. Czekamy do całkowitego wystudzenia i stężenia.