Karol Okrasa nie robi tego jak każdy. Jego pierogi podawane są inaczej

Pierogi z soczewicą to przysmak, który nie tylko gości na świątecznych stołach, a także jako danie główne niedzielnych obiadów. Karol Okrasa zdradził, jak wyglądają jego pierogi i co dodaje, aby ich smak był aromatyczny i niespotykany. Dodatkowo nie podaje ich tak, jak robi to każdy. Używa własnoręcznie robionego masła z niecodziennym składnikiem.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na pierogi z soczewicą sprawia, że klasyczne danie może zdobyć drugie życie. Nie tylko farsz różni się od tego, który od zawsze znany, ale sposób podawania również jest nieco inny.

Przepis na pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ 550,
  • 70 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 250 ml wody.

Składniki na farsz

  • 2 cebule,
  • 250 g zielonej soczewicy,
  • 150 g sera twarogowego,
  • ½ papryczki chili,
  • plaster świeżego imbiru,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na masło szałwiowe

  • 50 g masła,
  • 5 gałązek świeżej szałwii,
  • pieprz.

Sposób przygotowania ciasta

  1. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i wodę, wymieszaj. Nie doprowadź do gotowania, płyn ma się jedynie podgrzać. Po podgrzaniu odstaw do wystygnięcia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko i dodawaj stopniowo wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę.
  3. Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Taka masa nie powinno kleić się do dłoni. Odłóż ją do miski na czas przygotowywania farszu.
Zobacz wideo

Przygotowanie farszu

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni do złotego koloru.
  2. Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dołóż do niej twaróg, cebulkę i wymieszaj. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  3. Imbir obierz i drobno posiekaj razem z papryczką chili. Dodaj do całości i ponownie wymieszaj.

Faszerowanie i gotowanie pierogów

  1. Ciasto przełóż na blat, podziel na równe mniejsze części i rozwałkuj. Szklanką wycinaj w cieście kółka, które delikatnie zwilż wodą.
  2. Na każdy krążek ułóż niecałą łyżkę farszu i zamknij, formując i zlepiając ciasto na kształt pieroga. Dokładnie sklej brzegi, aby nie rozlepiły się podczas gotowania. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotowe pierogi posyp delikatnie mąką, aby się nie skleiły.
  3. Do gotującej się wody w garnku wrzucaj zlepione pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Przygotowanie masła z szałwią

  1. Na patelni umieść masło i rozpuść je. Dodaj całe liście szałwii, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowanym masłem oblej ugotowane pierogi.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.