Karol Okrasa nie robi tego jak każdy. Jego pierogi podawane są inaczej
Pierogi z soczewicą to przysmak, który nie tylko gości na świątecznych stołach, a także jako danie główne niedzielnych obiadów. Karol Okrasa zdradził, jak wyglądają jego pierogi i co dodaje, aby ich smak był aromatyczny i niespotykany. Dodatkowo nie podaje ich tak, jak robi to każdy. Używa własnoręcznie robionego masła z niecodziennym składnikiem.
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na pierogi z soczewicą sprawia, że klasyczne danie może zdobyć drugie życie. Nie tylko farsz różni się od tego, który od zawsze znany, ale sposób podawania również jest nieco inny.
Przepis na pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 70 ml mleka,
- 40 g masła,
- 250 ml wody.
Składniki na farsz
- 2 cebule,
- 250 g zielonej soczewicy,
- 150 g sera twarogowego,
- ½ papryczki chili,
- plaster świeżego imbiru,
- sól,
- pieprz.
Składniki na masło szałwiowe
- 50 g masła,
- 5 gałązek świeżej szałwii,
- pieprz.
Sposób przygotowania ciasta
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i wodę, wymieszaj. Nie doprowadź do gotowania, płyn ma się jedynie podgrzać. Po podgrzaniu odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej przez sitko i dodawaj stopniowo wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę.
- Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Taka masa nie powinno kleić się do dłoni. Odłóż ją do miski na czas przygotowywania farszu.
Przygotowanie farszu
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni do złotego koloru.
- Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dołóż do niej twaróg, cebulkę i wymieszaj. Farsz dopraw solą i pieprzem.
- Imbir obierz i drobno posiekaj razem z papryczką chili. Dodaj do całości i ponownie wymieszaj.
Faszerowanie i gotowanie pierogów
- Ciasto przełóż na blat, podziel na równe mniejsze części i rozwałkuj. Szklanką wycinaj w cieście kółka, które delikatnie zwilż wodą.
- Na każdy krążek ułóż niecałą łyżkę farszu i zamknij, formując i zlepiając ciasto na kształt pieroga. Dokładnie sklej brzegi, aby nie rozlepiły się podczas gotowania. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotowe pierogi posyp delikatnie mąką, aby się nie skleiły.
- Do gotującej się wody w garnku wrzucaj zlepione pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Przygotowanie masła z szałwią
- Na patelni umieść masło i rozpuść je. Dodaj całe liście szałwii, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym masłem oblej ugotowane pierogi.