Soczysta i miękka karkówka prosto od Magdy Gessler. Czas pieczenia jest kluczowy

Odpowiednio przypieczone i soczyste mięso to marzenie każdego kucharza. Magda Gessler zdradza, gdzie tkwi klucz do tak wypieczonej karkówki. Jak się okazuje, istotny jest czas pieczenia i dodatki.

Niewątpliwie Magda Gessler jest ikoną polskiej kuchni, która w programie „Kuchenne rewolucje" nie tylko zmienia wygląd wnętrz, a także pokazuje nowe, świeższe spojrzenie na potrawy i przepisy regionalne. W odcinku, w którym Gessler odwiedziła restaurację Magnolia w Oborach Śląskich, gdzie padły wszystkim znane słowa „Dlaczego wy trujecie ludzi?" zdradziła przepis na karkówkę w ziołach. W przygotowaniu mięsa kluczowe jest, aby wybrać najlepsze i najświeższe zioła, a także, aby ustawić odpowiedni czas pieczenia. Temperatura i czas sprawią, że karkówka będzie mieć chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękka i soczysta. Tak przygotowane mięso można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na karkówkę prosto z „Kuchennych rewolucji"

Składniki

  • 1 kg karkówki,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 2 łyżki kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek również obierz i pokrój w cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę.
  2. Wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z sobą i umieść je w większym naczyniu. Karkówkę dokładnie obtocz w przygotowanych ziołach, a cebule i czosnek umieść na mięsie i całość wmasuj.
  3. Naczynie z karkówką zawiń folią i wstaw do lodówki. Mięso ma się w niej marynować przez około 12 godzin.
  4. Jabłka umyj, a następnie pokrój na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Karkówkę wyjmij z lodówki, odczekaj około 30 minut i włóż ją do rękawa do pieczenia wraz z jabłkami.
  5. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz mięso przez około 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw i pozostaw je do przypieczenia skórki.
  6. Po upłynięciu czasu karkówkę wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut, aż wchłonie soki. Po tym czasie mięso gotowe jest do krojenia.
Więcej o: