-
Haps
-
Jak przygotować
- Grzybiarze je uwielbiają. Nowa odsłona klasycznego masła idealna do klusek
Grzybiarze je uwielbiają. Nowa odsłona klasycznego masła idealna do klusek
Grzyby są niewątpliwie najpopularniejsze w nadchodzącym sezonie. Robi się z nich naprawdę wiele, zaczynając od zup, a kończąc na dodatkach do sałatek. Jednak miłośnicy grzybów mają nowy ulubiony dodatek i jest to masło z grzybami.
Masło grzybowe nie było tak popularnym produktem, jak mogłoby się wydawać. Jednak jego prostota i smak zachęca coraz więcej osób do tworzenia go samodzielnie w swoim domowym zaciszu. Skład jest naprawdę prosty, a wykonanie banalne i szybkie. W kilka minut można przygotować masło, które doskonale pasuje do pieczywa, mięs i jako dodatek do pierogów lub klusek śląskich. Do stworzenia go najlepiej wykorzystać świeżo zebrane grzyby, których w tym okresie roku nie brakuje. W przepisie wykorzystane są kurki, jednak każdy rodzaj grzybów sprawdzi się w tym dodatku.
Prosty przepis na masło grzybowe
Składniki
- 250 g kurek,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 mała cebula,
- gałązka tymianku,
- gałązka rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię, na której w pierwszej kolejności roztop odrobinę masła. Całość smaż do rumianego koloru.
- Kurki dokładnie oczyść i umyj, a następnie posiekaj w małą kostkę lub całe grzyby przerzuć do blendera i rozdrobnij.
- Masło, które jest w temperaturze pokojowej umieść do malaksera, dorzuć do niego grzyby, podsmażoną cebulę z czosnkiem, listki tymianku i rozmarynu, sól i odrobinę pieprzu. Wszystko zmiksuj do połączenia i rozdrobnienia składników.
- Masło przełóż do szklanego lub plastikowego opakowania i przechowuj w lodówce.
- Tak przygotowane masło możesz użyć jako nadzienie do kotletów de volaille lub jako polewa do klusków śląskich.