Grzybiarze je uwielbiają. Nowa odsłona klasycznego masła idealna do klusek

Grzyby są niewątpliwie najpopularniejsze w nadchodzącym sezonie. Robi się z nich naprawdę wiele, zaczynając od zup, a kończąc na dodatkach do sałatek. Jednak miłośnicy grzybów mają nowy ulubiony dodatek i jest to masło z grzybami.

Masło grzybowe nie było tak popularnym produktem, jak mogłoby się wydawać. Jednak jego prostota i smak zachęca coraz więcej osób do tworzenia go samodzielnie w swoim domowym zaciszu. Skład jest naprawdę prosty, a wykonanie banalne i szybkie. W kilka minut można przygotować masło, które doskonale pasuje do pieczywa, mięs i jako dodatek do pierogów lub klusek śląskich. Do stworzenia go najlepiej wykorzystać świeżo zebrane grzyby, których w tym okresie roku nie brakuje. W przepisie wykorzystane są kurki, jednak każdy rodzaj grzybów sprawdzi się w tym dodatku.

Prosty przepis na masło grzybowe

Składniki

  • 250 g kurek,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 mała cebula,
  • gałązka tymianku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól morska,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię, na której w pierwszej kolejności roztop odrobinę masła. Całość smaż do rumianego koloru.
  2. Kurki dokładnie oczyść i umyj, a następnie posiekaj w małą kostkę lub całe grzyby przerzuć do blendera i rozdrobnij.
  3. Masło, które jest w temperaturze pokojowej umieść do malaksera, dorzuć do niego grzyby, podsmażoną cebulę z czosnkiem, listki tymianku i rozmarynu, sól i odrobinę pieprzu. Wszystko zmiksuj do połączenia i rozdrobnienia składników.
  4. Masło przełóż do szklanego lub plastikowego opakowania i przechowuj w lodówce.
  5. Tak przygotowane masło możesz użyć jako nadzienie do kotletów de volaille lub jako polewa do klusków śląskich.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.