Jesień to pora na jabłecznik - przepis na tradycyjne polskie ciasto z kruszonką

Jabłecznik - przepis na delikatne ciasto z kruszonką pozwoli ci zrobić doskonały, słodki wypiek. Będzie wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty. Nasz jabłecznik wymaga odrobinę cierpliwości, ale efekt będzie nieziemski.

Jabłecznik to tradycyjne polskie ciasto, które zachwyca swoim delikatnym smakiem. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego wybornego deseru. Przedstawiamy przepis na jabłecznik z kruszonką.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jabłecznik - przepis na delikatne, wilgotne ciasto

Składniki:

  • pół kilo mąki krupczatki,
  • 250 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • kilogram dużych jabłek (najlepiej antonówka albo szara reneta),
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać żółtka i masło.
  3. Wyrabiać rękami aż składniki się połączą i powstanie gładka, jednolita masa.
  4. Odciąć jedną trzecią ciasta i włożyć ją do zamrażarki.
  5. Resztą ciasta wyłożyć spód formy do pieczenia.
  6. Widelcem ponakłuwać rozłożone ciasto w formie.
  7. Piec około kwadransa w temperaturze 180 st. C (ustawić piekarnik na góra-dół).
  8. Po upieczeniu odstawić spód do wystygnięcia.
  9. Obrać jabłka i pokroić w kostkę.
  10. Posypać owoce cukrem i dusić na małym ogniu do momentu aż będą się rozpadały.
  11. Dodać cynamon.
  12. Wymieszać jabłka i zdjąć garnek z palnika.
  13. Owoce wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  14. Wyjąć z zamrażarki resztę ciasta.
  15. Zetrzeć ją na dużych oczkach na blachę z ciastem z jabłkami.
  16. Jabłecznik należy piec w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.

Jak podawać jabłecznik? Najlepiej poczekać aż wystygnie

Jabłecznik dobrze jest podawać po jego przestudzeniu, ponieważ wtedy ciasto będzie lepiej się kroiło. Warto serwować je do kawy i herbaty. Świetnym dodatkiem będzie gałka lodów śmietankowych i starta gorzka czekolada. Po przestudzeniu ciasta można je posypać cukrem pudrem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: