Michel Moran wyprawia cuda z racuchami. Babcie płaczą z zazdrości

Racuchy to znany wszystkim przysmak, który zazwyczaj podawany jest z jabłkami. Michel Moran używa jednak czegoś innego, co może zaskoczyć nawet najstarszych kucharzy. Składniki, których używa, różnią się od tych z tradycyjnego przepisu.

Racuchy to słodkie danie, które uwielbia wiele osób. Mało kto po spróbowaniu go po raz pierwszy już nigdy do niego nie wraca. Najczęściej posypuje się je cukrem pudrem, jednak podawane z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakują wyśmienicie.

Słodkie placuszki w każdym domu robione są nieco inaczej. Receptura zmieniana jest z pokolenia na pokolenie. Najczęściej przepisy podchodzą od babć, które w kuchni od zawsze radzą sobie wyśmienicie. Zazwyczaj racuchy robi się z jabłkami, ale okazuje się, że można też zupełnie inaczej, co udowodnił Michel Moran. Francuski restaurator korzysta z autorskiego przepisu, który ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego. Typowe jabłka wymienił na pomarańcze. Reszta składników również może lekko zaskoczyć.

Racuchy od Michela Morana

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 200 ml maślanki,
  • 5 łyżek ciepłego mleka,
  • 200 ml serka śmietankowego,
  • jajko,
  • skórka z cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • cynamon mielony,
  • cukier wanilinowy,
  • mielony chili pieprz Cayenne,
  • olej,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania

  1. Pokruszone świeże drożdże wrzuć do miski i dodaj do nich ciepłe mleko, cukier wanilinowy i łyżkę mąki. Odstaw na około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaj resztę mąki oraz maślankę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej masy dosyp cynamon, wlej serek śmietankowy, wbij jedno jajko i wrzuć startą skórkę z cytryny. Połącz z sobą wszystkie składniki, miskę przykryj czystą ścierką i odstaw na kolejne 20 minut.
  4. Gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz pomarańcze. Następnie pokrój je na cienkie plastry. Każdy z nich powinien mieć około 1 cm.
  5. Pocięte owoce smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia. Posyp cukrem pudrem i pieprzem Cayenne.
  6. Masę z wcześniej przygotowanych składników podziel łyżką na mniejsze części i smaż je na oleju z dwóch stron aż do złotego koloru.
  7. Racuchy podawaj w towarzystwie przysmażonych pomarańczy, posypane cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA