To jadał król rock'n'rolla. Kanapka Elvisa Presleya to połączenie 3 różnych smaków. W środku banan i bekon

Sposób, w jaki odżywiały się największe gwiazdy i ikony muzyki, ciekawi każdego z nas. Czy jedli to co my? A może mieli własne przepisy? Elvis Presley na pewno zalicza się do grona tych, którzy lubili niespotykane smaki. Ta kanapka to niezaprzeczalny dowód. Zrobiona z trzech składników zadziwia największych smakoszy.

Elvis Presley to król rock’n’rolla, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jak każda gwiazda miał wyjątkowe, a czasem zaskakujące zachcianki związane z jedzeniem. Kanapka, którą nazwano jego nazwiskiem, to na pewno jedna z nich. Robi się ją z zaledwie trzech składników, a są nimi masło orzechowe, plasterki banana i smażony bekon.

Historia słynnej kanapki Elvisa

Zanim zapiekany tost podbił serce muzyka, serwowany był pod nazwą "Fool’s Gold", czyli "Złoto Głupca" w nieistniejącej już restauracji Colorado Mine Company w Denver. To Nick Andurlakis stworzył ją jako nastolatek i zaczął sprzedawać w 1976 roku.

Elvis Presley do restauracji trafił trochę przypadkiem, bo dzięki policjantom z Denver. To oni bardzo często brali udział w koncertach jako ochrona. Po zakończeniu wydarzenia zabierali gwiazdy właśnie do tej restauracji. Gdy muzyk trafił do tego lokalu i spróbował kanapki z masłem orzechowym, dżemem z jagód lub truskawek i bekonem, od razu się w niej zakochał. Przysmak na tyle mu smakował, że często specjalnie odwiedzał Denver, aby tylko go skosztować. Elvis delikatnie zmodyfikował przepis i jadł kanapkę na dwa sposoby. Jeden przed chwilą opisaliśmy, drugi zawierał plastry banana.

Zobacz wideo

Przepis na kultową kanapkę Presleya

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego lub bagietka,
  • 2 plasterki boczku wędzonego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • pół banana,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek podsmaż na patelni, chleb tostowy lub bagietkę posmaruj masłem orzechowym.
  2. Na jednej kromce ułóż pokrojonego banana, na drugiej wysmażony bekon.
  3. Złóż kromki w jedną całość i podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle aż do zarumienienia z dwóch stron.
  4. Kanapkę przekrój na pół, podawaj na ciepło z odrobiną konfitury.
Więcej o: