Jak szybko umyć piekarnik i szybę? Nie jest to ulubione zadanie w kuchni, ale po miesiącach odkładania tego "na później", samo się niestety nie umyje. Jednak dzięki naszemu sposobowi zaoszczędzisz wiele czasu. Nie musisz szorować zaschniętego tłuszczu. Wystarczy soda, odrobiona octu i letnia woda.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Idą święta, a to w wielu polskich domach oznacza jedno: pranie, sprzątanie i szorowanie miejsc, które zwykle się pomija. Jednym z takich "zapomnianych sprzętów" jest właśnie piekarnik. W idealnym świecie, po zakończeniu pieczenia, każda z pań domu powinna wilgotną ściereczką przetrzeć szybę i wnętrze piekarnika. Jednak nikt idealny nie jest, więc raz na jakiś czas wypada pozbyć się nie tylko resztek spalonego jedzenia, ale także zaschniętego tłuszczu. Nie musisz jednak tracić czasu na szorowanie niczym pokutnica - wystarczy, że przygotujesz ocet, sodę oczyszczoną i odrobinę letniej wody.
Na samym początku zdemontuj szybę. Tak - to możliwe. Jeśli nie wierzysz - sprawdź w instrukcji urządzenia, jak bezpiecznie to zrobić. Chodzi przede wszystkim o to, aby bezpiecznie odchylić zaczepy znajdujące się u podstawy drzwiczek. Następnie należy zdjąć listwę z górnych drzwiczek i wyciągnąć szybę. Będzie łatwiej ją umyć.
Teraz pora na miksturę, która domyje największy brud. Przygotuj małą miseczkę. Wsyp do niej cztery łyżki stołowe sody oczyszczonej i dodaj dwie łyżki wody. Całość wymieszaj - ma powstać gęsta pasta. Tak przygotowany specyfik rozprowadź na szybie piekarnika. Nie szoruj. Zamiast tego przelej do spryskiwacza z ocet i rozpyl go na rozsmarowanej paście. Będzie się pienić - jednak nie panikuj. Jak to mawia klasyk "daj czasowi czas", zrób sobie herbatę, odpocznij i poczekaj. Po około 15 minutach zmyj wszystko ścierką, zamoczoną w letniej wodzie. Cały zaschnięty tłuszcz i brud powinien być już tylko przykrym wspomnieniem.
Jeśli chodzi o czyszczenie wnętrza piekarnika - działaj w ten sam sposób. Mikstura z sody, potem ocet, potem ścierka i letnia woda. Gotowe.