Ewa Wachowicz nie zabiela kalafiorowej śmietaną. Robi to inaczej, używa do zupy tego serka

Zupy znajdują się na liście uwielbianych dań przez Polaków. Na czele znajduje się oczywiście rosół, jednak kalafiorowa również ma wysokie miejsce. Ewa Wachowicz ma na nią sposób. Zamiast śmietany używa serka.

Ewa Wachowicz to niezastąpiona osobowość telewizyjna, którą od wielu lat można oglądać na ekranie telewizora. Swoim dobrym smakiem i wyczuciem w gotowaniu dzieli się z milionami w autorskim programie "Ewa Gotuje". To właśnie tam, w odcinku 452 pokazała jak przygotowuje wszystkim znaną zupę kalafiorową.

Przyglądając się przepisowi, można zauważyć, że różni się on jednym szczegółem od klasycznej receptury. Nie chodzi tu o bulion, o warzywa, czy nawet przyprawy. Wachowicz w swojej potrawie nie używa śmietany, która występuje w roli zabielania bulionu. Zamiast tego można w niej znaleźć serek mascarpone. Niektórzy z pewnością uznają ten składnik za zbędny i wykorzystają to, co już znają. Jednak jest to niecodzienny kulinarny ruch, który warto, chociaż raz wykorzystać i spróbować.

Przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz

Składniki

  • pół kalafiora,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego,
  • serek mascarpone,
  • garść świeżego kopru,
  • sól.
  • pieprz.
Zobacz wideo Boeuf Stroganow

Sposób przygotowania

  1. Masło rozgrzej w garnku. Ziemniaki i marchewkę obierz, przemyj i pokrój. Kartofle mają mieć kształt kostki, natomiast marchew posiekaj w talarki. Warzywa delikatnie podsmaż.
  2. Następnie zalej całość przygotowanym wywarem jarzynowym.
  3. Kalafior przemyj i podziel na mniejsze różyczki. Również umieść w garnku. Naczynie przykryj i gotuj do miękkości warzyw.
  4. Po tym czasie dodawaj stopniowo mascarpone, cały czas mieszając.
  5. Dymkę i koperek posiekaj i wrzuć do wywaru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podając udekoruj gałązką koperku. Serwuj ze świeżym pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA