Ten sernik bez pieczenia Pawła Małeckiego zrobisz w kilka chwil. Zjesz go raz i nie zechcesz już innego

Ekspresowe desery to coś to zawsze sprawdzi się w sytuacji, kiedy przybywają niespodziani goście. Paweł Małecki pomaga w takich kłopotach i gdy czas nagli poleca sernik bez pieczenia. Aromatycznie korzenny spód sprawi, że nie zechcesz już zrobić innego.

Paweł Małecki to mistrz cukiernictwa, który z niczego zawsze może wyczarować pyszny deser. Jego propozycją na ekspresowe ciasto jest sernik na korzennym spodzie. W swojej masie również uwzględnia te ciastka, a także aromatyczny cynamon. Idealnie sprawdzi się na sytuacje kryzysowe, kiedy to niezapowiedziani goście postanowili do nas przybyć. Aby go przygotować nie potrzebujesz nawet piekarnika.

Przepis na sernik last minute Pawła Małeckiego

Składniki na masę serową

  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 12 ciastek korzennych,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego.

Składniki na spód korzenny

  • 250 g ciastek korzennych,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Zobacz wideo Obłędny sernik z masłem orzechowym i bananami

Składniki do dekoracji

  •  łyżeczka cukru pudru,
  • 12 ciasteczek korzennych,
  • listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania spodu korzennego

  1. Ciastka korzenne umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Możesz również umieścić ciastka w pojemniku i rozkruszyć je za pomocą blendera. Następnie przesyp je do miski.
  2. Do pokruszonych ciastek dodaj masło orzechowe i dwie łyżki oleju. Składniki wyrabiaj ręcznie, aż do powstania zbitej masy ciasteczkowej.
  3. Masę ciasteczkową przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Dokładnie ugnieć, aby wyrównać powierzchnię. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na około 15 minut.

Sposób przygotowania masy serowej

  1. Ciasteczka korzenne umieść w blenderze i rozdrobnij. Wymieszaj z łyżeczką cynamonu.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.

Sposób składania ciasta

  1. Masę serową przełóż na spód z ciasteczek. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Ciasteczka korzenne pokrój, aby powstała z nich posypka.
  3. Schłodzony sernik posyp posiekanymi ciastkami oraz cukrem pudrem. Na wierzch połóż listki świeżej mięty.
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA