Pierogi św. Jacka to danie z historią. Znane od pokoleń, a to za sprawą nietypowego ciasta

Z niektórymi przepisami, które znamy do dziś, związane są nietypowe i ciekawe historie. Tak właśnie jest z tymi pierogami. Oprócz legendy, która się za nimi ciągnie, można je wyróżnić za niecodzienne ciasto. Mało kto dodaje do niego ten składnik.

Przepis na pierogi, który dziś przedstawiamy, to oryginalne podanie uwielbianego przez wiele osób dania. Dlaczego? Powodem jest nie tylko ciekawa historia, która się z nim wiąże, lecz także ciasto, które ma w sobie jeden dodatkowy składnik.

Danie to jest nazywane pierogami św. Jacka, ponieważ, jak mówi legenda, to Jacek Odrowąż, wpadł na pomysł, aby taką potrawę stworzyć. Idąc na misję na Ruś Kijowską, zatrzymał się we wsi Nockowej, by podkuć konia. Niestety, gdy wyruszył w dalszą drogę, napotkał bagna, na których stracił konia. Postanowił wrócić do wsi. To właśnie tam, spragniony i głodny, spotkał żeńców, którym wytłumaczył, jak mogą przygotować wspomniane danie. Połączyli mąkę pszenną z twarogiem i w taki sposób zostało przygotowane ciasto. Z ugotowanej i posiekanej kapusty, a także z dziko rosnących pieczarek przygotowali farsz. W ten sposób powstały pierogi, które zarówno upiekli, jak i ugotowali.

Tak przygotowany posiłek został rozdany na uczcie, na której pojawiła się cała wieś. Dodatkowo miska, z której jadł święty, po dziś dzień znajduje się w Będziemyślu. Natomiast w 2010 roku pierogi św. Jacka zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Produktem, który w dzisiejszych czasach jest rzadko dodawany do ciasta na pierogi jest właśnie twaróg.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przepis na pierogi św. Jacka

Składniki na ciasto:

  • pół kilo mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • 250 g twarogu półtłustego.

Składniki na farsz:

  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 350 g pieczarek,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Kapustę wypłucz do momentu aż straci część swojej intensywności. Następnie włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie odcedź, odsącz z nadmiaru wody i pozostaw do przestygnięcia.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż ją do złotego koloru.
  4. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Dodaj do przysmażonej cebulki i duś do miękkości. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Do pieczarek i cebuli dodaj kapustę. Smaż przez około 3 minuty.
  6. Na koniec przenieś nadzienie na deskę i delikatnie posiekaj.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiej, dodaj roztopione masło oraz pół łyżeczki soli. Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca i dodaj do składników.
  2. W masie zrób wgłębienie, wlej gorącą wodę i wyrób na gładkie i jednolite ciasto.
  3. Po wyrobieniu rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij kółka.
  4. Na środku każdego kawałka umieść farsz z kapusty i pieczarek. Dokładnie zaklej i wrzuć do gotującej się wody z dodatkiem soli.
  5. Gotuj przez około 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.