-
Haps
-
Jak przygotować
- W tłusty czwartek nie zjesz nic lepszego. Te rurki z kremem wprost rozpływają się w ustach
W tłusty czwartek nie zjesz nic lepszego. Te rurki z kremem wprost rozpływają się w ustach
Kruche ciasto wypełnione śmietankowym kremem to smak dzieciństwa. Ta słodka propozycja jest idealna nie tylko, gdy czas świętować tłusty czwartek. Znajdzie również swoje miejsce w okresie karnawału. Z tym przepisem wyjdą obłędnie kruche i słodkie.
Rurki z kremem to deser, który można wykonać w ekspresowym tempie. Do przygotowania go nie potrzebujesz długiej listy składników ani specjalnych foremek, które nadają im kształt. Dodatkowo nie tylko świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę karnawałową, a także są idealną alternatywą na tłusty czwartek.
Aby rurki wyszły perfekcyjnie, pamiętaj aby nadziewać je dobrze schłodzonym kremem. W innym przypadku będzie się on szybko rozpuszczać, a ciasto francuskie stanie się rozmoknięte.
Przepis na rurki z kremem
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- ekstrakt waniliowy,
- olej słonecznikowy, cukier puder do dekoracji.
Zobacz wideo
Przepis na rurki z kremem
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pęknie podczas rozkładania.
- Po tym czasie rozłóż je na blaszce lub czystym blacie. Pokrój na paseczki o grubości około 6 cm.
- Z folii aluminiowej zrób niewielkie tuby, które następnie posmaruj olejem rzepakowym.
- Zrobione tuby owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego tworząc rurki.
- Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
- W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj 5 kropli ekstraktu waniliowego oraz cukier. Całość ubij na sztywno za pomocą miksera. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w lodówce.
- Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i usuń z niego aluminiowe tuby. Pozostaw do przestygnięcia.
- Rurki wypełnij masą śmietankową i posyp cukrem pudrem. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl