Znany klasyk w wykonaniu Ewy Wachowicz. Z tym przepisem cordon bleu zrobisz w kilka chwil

Kotlet po szwajcarsku to znane danie, które często przygotowywane jest na rodzinne uroczystości. Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić je najszybszą metodą. Aby wyszły najsmaczniejsze używa najwyższej jakości produktów.

Cordon bleu, inaczej nazywany kotletem szwajcarskim to wzbogacona wersja wszystkim znanym kotletów robionych ze schabu lub kurczaka. To również świetna alternatywa w momencie, kiedy klasyk, który znamy trochę się znudzi. Danie to jest proste i szybkie do przygotowania. Aby je wykonać nie trzeba specjalnych umiejętności. Dokładne panierowanie zagwarantuje nie tylko odpowiednie walory smakowe, a także sprawi, że w trakcie smażenia nic nie wypadnie z kotleta.

Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić to najszybciej. W swoim przepisie uwzględniła najlepsze produkty, a mięso, które wykorzystała to cielęcina. Aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, kucharka skropiła sznycle sokiem z cytryny.

Przepis na cordon bleu Ewy Wachowicz

Składniki

  • 4 sznycle cielęce,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 4 plastry sera gruyère,
  • 4 plastry surowej szynki wędzonej,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • kapusta kiszona do podania.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Mięso ułóż na drewnianej desce, przykryj folią i rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.
  2. Następnie kawałki przypraw z obu stron solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny.
  3. Na każdym kawałku ułóż plaster szynki wędzonej oraz sera żółtego. Złóż je na pół tworząc kieszonkę.
  4. Do miski wbij jajko i roztrzep je widelcem. Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
  5. Mięso zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce.
  6. Na patelni rozpuść masło klarowane i na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety. Podsmażaj je z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Gotowe przekładaj na talerz, na którym leży ręcznik papierowy.
  8. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.