Pączkowych poduszeczek nie kupisz w cukierni. Z dodatkiem skórki będą rozchwytywane w tłusty czwartek

Nic tak dobrze nie smakuje w tłusty czwartek jak pączki, które wykonaliśmy samodzielnie. Nie ma również nic lepszego niż podrasowane przepisy, którymi można zaskoczyć innych. Pączkowe poduszeczki to nowość, która z dodatkiem skórki zniknie ze stołu w mig.

Wszyscy fani tłustego czwartku z pewnością już wiedzą, że ten dzień zbliża się wielkimi krokami. Już 16 lutego w każdym sklepie i cukierni pojawią się długie kolejny. Ludzie czekający przy kasach będą kupować faworki, oponki, czy pączki. Aby uniknąć takiego zgiełku warto wykonać te przysmaki w domu. Dzięki temu nie tylko możesz przyrządzić ich więcej i poczęstować bliskich, a także możesz podrasować swoje umiejętności kulinarne.

Aby oczarować innych nowym przepisem, na kanale Sprint Cooking można zobaczyć pączki inne od wszystkich. Co je wyróżnia? Zdecydowanie kształt, który przypomina poduszkę. Dodatkowo autorka dodała do ciasta pomarańczę, która powoduje, że pączki wyróżniają się na tle innych.

Przepis na pączki poduszeczki

Składniki

  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 12 g suchych drożdży,
  • 40 g drobnego cukru,
  • 30 g masła,
  • skórka z pomarańczy,
  • sok z pomarańczy,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do obsypania.
Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże i cukier.
  2. Pomarańczę umyj i zetrzyj z niej skórkę, następnie dodaj ją do suchych składników. Całość wymieszaj.
  3. Do miski wbij jajko, wlej 3 łyżki soku z pomarańczy, lekko podgrzane mleko i delikatnie roztopione masło.
  4. Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę przez kilka minut.
  5. Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu przez około 50 minut. Przez ten czas masa powinna podwoić swoją objętość.
  6. Po tym czasie stolicę oprósz niewielką ilością mąki i przełóż na nią ciasto.
  7. Podziel je na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj delikatnie na placek.
  8. Przygotowane ciasto potnij na paseczki, a następnie na prostokąty o dowolnej wielkości. Czynność powtórz z każdym kawałkiem.
  9. Tak przygotowane części pozostaw na kolejne 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  10. W trakcie czekania wlej olej do garnka lub głębszej patelni. Rozgrzej go.
  11. Na gorący tłuszcz wrzucaj kawałki ciasta i smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
  12. Przygotowane pączki przekładaj na ręcznik papierowy i po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.