Baba parzona nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis ma prawie 120 lat i skrywa tajemnicę idealnego wypieku

Bez wątpienia staropolskie przepisy wracają do łask. To właśnie one skrywają najwięcej sekretów, które dotyczą tego, jak kiedyś się gotowało i piekło. Przepis na babę parzoną z tego przepisu ma prawie 120 lat, lecz niezmiennie jest pyszny i niezawodny.

Babki najbardziej kojarzą się z okresem Wielkanocy, kiedy to najwięcej się ich piecze. W każdym domu z pewności istnieją tradycyjne domowe przepisy, których używa się za każdym razem. Aby odejść od normy i zasmakować smaków staropolski proponujemy recepturę na babę parzoną, która od prawie 120 lat cieszy wszystkich tych, którzy o niej wiedzą.

Przepis ten pochodzi z książki "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska" Marty Norkowskiej. Receptury w niej zawarte pochodzą z 1904 roku zatem noszą za sobą wielką historię.

Jak mówi przepis, sekretem idealnej babki jest odpowiednia długość wyrabiania ciasta. Oczywiście im dłużej, tym lepiej, ponieważ będzie mogło się napowietrzyć. Dobrze ugniecione ciasto będzie również bardziej puszyste i sprężyste.

Przepis na wyborną babę parzoną

Składniki

  • 600 g mąki pszennej,
  • 325 ml mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 15 żółtek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 10 g gorzkich migdałów,
  • 30 g słodkich migdałów,
  • skórka z pomarańczy,
  • kieliszek mocnego alkoholu,
  • 300 g masła.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Szklankę mleka lekko podgrzej. Do większej miski przesiej 200 g mąki, dolej mleko i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  2. 50 ml mleka również delikatnie podgrzej i wkrusz do niego świeże drożdże. Wyrabiaj do rozpuszczenia i zrobienia lejącej cieczy. Następnie wlej drożdże do mąki i delikatnym ruchem wymieszaj.
  3. Mieszankę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie do dużej miski wlej oddzielone od białek żółtka, wsyp cukier i ubij do momentu połączenia. Gdy ciasto podrośnie dodaj powstałą mieszankę.
  5. Migdały dokładnie posiekaj i dodaj do wyrośniętego ciasta. Wlej również alkohol, wsyp tartą skórkę z pomarańczy i pozostałą część mąki. Całość podlewaj resztą mleka.
  6. Wyrabiaj masę przynajmniej przez pół godziny, do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  7. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  8. Gdy podrośnie, wysmaruj foremkę masłem i przenieś do niej masę.
  9. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
  10. Po wypieczeniu polej ciasto domowym lukrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.