Ta sałatka odmieni Poniedziałek Wielkanocny. Tak aromatyczna, że jarzynowa chciałaby tak smakować

Świąteczna biesiadowanie jeszcze się nie skończyło, więc to dobra okazja, aby podać sałatkę, która zaskoczy nawet najlepszego kucharza. Jest tak bogata w warzywa, że jej kolor i sposób podania zwabi do siebie całą rodzinę. Lepiej przygotuj się, że zniknie ze stołu raz-dwa.
Zobacz wideo

Święta Wielkanocne trwają w najlepsze. Jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, czy barszcz biały już się wszystkim przejadły, a to oznacza, że warto przygotować coś nowego i świeżego. Aby nie spędzać w kuchni kolejnych długich godzin, trzeba wymyślić coś, co zrobi się w kilka chwil. Taką propozycją, która jest szybka, lecz pożywna i sycącą jest sałatka z tuńczyka. Potrzebne składniki na pewno masz już w domu, więc wystarczy je wymieszać i przysmak będzie gotowy. Podawaj ją ze świeżym pieczywem, a na pewno podbije serce gości.

Przepis na sałatkę z tuńczyka

Składniki

  • 200 g ryżu,
  • duży ogórek zielony,
  • 1 czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • pęczek pietruszki zielonej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Jajka umieść w rondelku zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut.  po tym czasie oba składniki odstaw do wystudzenia jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2.  Świeżego ogórka i ogórki kiszone pokrój w większą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsuń z zalewy.  Paprykę przemyj Usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3.  w miseczce wymieszaj majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sos solą i pieprzem.
  4.  Wszystkie składniki Umieść w większej misce,  Polej je sosem i dokładnie wymieszaj.
  5.  Przygotowaną sałatkę Umieść w lodówce na około godzinę,  aby smaki mogły się przegryźć.
  6.  Przed podaniem udekoruj wierzch listkami pietruszki. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA