Święta Wielkanocne trwają w najlepsze. Jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, czy barszcz biały już się wszystkim przejadły, a to oznacza, że warto przygotować coś nowego i świeżego. Aby nie spędzać w kuchni kolejnych długich godzin, trzeba wymyślić coś, co zrobi się w kilka chwil. Taką propozycją, która jest szybka, lecz pożywna i sycącą jest sałatka z tuńczyka. Potrzebne składniki na pewno masz już w domu, więc wystarczy je wymieszać i przysmak będzie gotowy. Podawaj ją ze świeżym pieczywem, a na pewno podbije serce gości.
Przepis na sałatkę z tuńczyka
Składniki
- 200 g ryżu,
- duży ogórek zielony,
- 1 czerwona papryka,
- puszka kukurydzy,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- pęczek pietruszki zielonej,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka umieść w rondelku zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. po tym czasie oba składniki odstaw do wystudzenia jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Świeżego ogórka i ogórki kiszone pokrój w większą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsuń z zalewy. Paprykę przemyj Usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- w miseczce wymieszaj majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sos solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki Umieść w większej misce, Polej je sosem i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną sałatkę Umieść w lodówce na około godzinę, aby smaki mogły się przegryźć.
- Przed podaniem udekoruj wierzch listkami pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl