Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz polonezy wchodzą na salony. Są soczyste i przepełnione farszem

Zamiast klasycznych kotletów, które zna już każdy, lepiej przygotować coś, co wszystkich zaskoczy. Taką propozycją są roladki o nazwie polonezy. Soczyste mięso, a do tego obfita ilość farszu mogą zawrócić w głowie niejednej osobie. Świetny przepis na nie ma w swoich zbiorach Ewa Wachowicz.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Nie smakuje ci przesuszone mięso, które podajesz na obiad? A może masz już dość nudnych propozycji, które co tydzień się powtarzają? Ewa Wachowicz postanowiła pokazać, jak przygotować mięsny dodatek, który wyróżni się na tle wszystkich innych dań. Jej propozycja to polonezy schabowe, które skrywają w sobie obłędnie aromatyczny farsz. Kluczem do soczystego i dobrego dania jest odpowiedni wybór mięsa, ale nie tylko. Nie można zapomnieć o żadnym składniku, który wchodzi w skład nadzienia. W innym przypadku może to całkowicie zmienić smak potrawy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Przepis na polonezy schabowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kilo schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Składniki na farsz:

  • pół kilo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • masło klarowane,
  • łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowanie tej potrawy zacznij od przygotowania farszu. Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie pieczarek z nieczystości, dodatkowo możesz obrać je ze skórki. Tak przygotowane pokrój w grube plastry i umieść na rozpuszczonym maśle. Podsmaż na rumiany kolor.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, w połowie smażenia pieczarek wrzuć je na patelnię i również podsmaż.
  3. Pod koniec smażenia dopraw całość solą i pieprzem. Następnie zdejmij składniki z ognia, dodaj musztardę, przecier i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  4. W czasie gdy farsz się studzi zajmij się mięsem. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij na cienkie płaty (mogą przypominać te na schabowe).
  5. Na tak przygotowanym mięsie ułóż obfitą ilość wcześniej przygotowanego farszu. Kawałki dokładnie zawiń, lecz nie rób tego za mocno, aby nadzienie nie wypłynęło.
  6. Roladki w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz poleca serwowanie z liśćmi sałaty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.