-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o suchym mięsie. Ten sos sprawi, że będzie aksamitne i soczyste. Mieszanka warzyw też się przyda
Zapomnij o suchym mięsie. Ten sos sprawi, że będzie aksamitne i soczyste. Mieszanka warzyw też się przyda
Lista dań obiadowych jest bardzo długa, przez co jednak czasem trudno jest dokonać wyboru. W takich sytuacjach przychodzi na ratunek ten przepis. Jest prosty, aromatyczny i tak sycący, że jedna porcja zapełni brzuch. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza, wykonaj ten sos.
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Gdy brakuje nam pomysłu na obiad, warto posiłkować się prostymi, ale sycącymi przepisami. Taką właśnie propozycją jest to danie. Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym nie jest niczym trudnym, a jej smak powali całą rodzinę. Pamiętaj, aby danie oblać kremowym sosem. Dzięki niemu całość stanie się miękka i bardziej aromatyczna.
Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego,
- pół startej cebuli,
- pół kilo ziemniaków,
- 500 g cukinii,
- 500 g pomidorów,
- 3 kolorowe papryki,
- szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.,
- łyżka ketchupu pikantnego,
- woda,
- kostka żółtego sera,
- koperek do posypania,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- przyprawa do ziemniaków,
- słodka papryka w proszku,
- ostra papryka w proszku,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć mięso mielone i delikatnie je podziel na mniejsze kawałki. Dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę. Na koniec wsyp startą na dużych oczkach cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
- Kartofle obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Polej je olejem i posyp przyprawą do ziemniaków.
- Cukinię i pomidory przemyj i pokrój w paski o podobnej wielkości co ziemniaki. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim warzywa na przemian. Górę posyp solą i pieprzem.
- Tak ułożone warzywa przykryj przygotowanym mięsem mielonym.
- Do miseczki wlej śmietanę, ketchup, odrobinę wody, a także sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem oblej wszystkie składniki.
- Potrawę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie wierzch zapiekanki obsyp startym na grubych oczkach żółtym serem. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Na koniec udekoruj całość posiekanym koperkiem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl