Zapomnij o suchym mięsie. Ten sos sprawi, że będzie aksamitne i soczyste. Mieszanka warzyw też się przyda

Lista dań obiadowych jest bardzo długa, przez co jednak czasem trudno jest dokonać wyboru. W takich sytuacjach przychodzi na ratunek ten przepis. Jest prosty, aromatyczny i tak sycący, że jedna porcja zapełni brzuch. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza, wykonaj ten sos.
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Gdy brakuje nam pomysłu na obiad, warto posiłkować się prostymi, ale sycącymi przepisami. Taką właśnie propozycją jest to danie. Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym nie jest niczym trudnym, a jej smak powali całą rodzinę. Pamiętaj, aby danie oblać kremowym sosem. Dzięki niemu całość stanie się miękka i bardziej aromatyczna.

Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego,
  • pół startej cebuli,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 500 g cukinii,
  • 500 g pomidorów,
  • 3 kolorowe papryki,
  • szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • łyżka ketchupu pikantnego,
  • woda,
  • kostka żółtego sera,
  • koperek do posypania,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć mięso mielone i delikatnie je podziel na mniejsze kawałki. Dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę. Na koniec wsyp startą na dużych oczkach cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Kartofle obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Polej je olejem i posyp przyprawą do ziemniaków.
  3. Cukinię i pomidory przemyj i pokrój w paski o podobnej wielkości co ziemniaki. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim warzywa na przemian. Górę posyp solą i pieprzem.
  5. Tak ułożone warzywa przykryj przygotowanym mięsem mielonym.
  6. Do miseczki wlej śmietanę, ketchup, odrobinę wody, a także sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem oblej wszystkie składniki.
  7. Potrawę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
  8. Po tym czasie wierzch zapiekanki obsyp startym na grubych oczkach żółtym serem. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  9. Na koniec udekoruj całość posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA