Najlepsi szefowie kuchni robią je na śniadanie. Chrupiący dodatek to strzał w dziesiątkę

Śniadanie przez wielu jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Aby więc zjeść go w najlepszym stylu, proponujemy przygotowanie tej przekąski. Ma ona wszystko to, co pożywny posiłek powinien posiadać. Chrupiący dodatek pasuje do niej jak nic innego.
Zobacz wideo Muffiny jabłkowe z sosem z serka kremowego

Jedni bez śniadania nie wyobrażają sobie wejścia w dzień, inni chętnie je pomijają. Nieważne, do której grupy pasujesz ty, i tak powinieneś spróbować tego przepisu. Muffiny zrobione z chrupiącej granoli to wyśmienita przekąska, która zapełni brzuch od samego rana. Możesz do nich dodać cokolwiek chcesz. Świetnie sprawdzają się z suszonymi lub świeżymi owocami. Możesz również dodać kawałki czekolady. Tak przygotowane dobrze prezentują się na śniadaniowym stole. Jako słodki deser równie smakowicie się sprawdzają. Aby smak ciasta był odpowiednio puszysty i wilgotny zamiast mleka dodaj jogurt naturalny.

Przepis na muffiny z granolą

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 średnie jajko,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 80 ml oleju słonecznikowego,
  • szklanka granoli.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj również sól i całość wymieszaj.
  2. Do drugiej miski przelej jogurt naturalny, wbij jajko, a także wsyp cukier i wlej olej. Składniki dokładnie z sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Powinna być ona pozbawiona grudek. Dorzuć również mieszankę z suchych produktów i ponownie wymieszaj.
  3. Do powstałego ciasta wsyp granolę i mieszaj do połączenia.
  4. Gotowe ciasto przelej do foremek na babeczki. Gotowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij, pozostaw do ostudzenia i posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA