Burger prosto od szefa kuchni. Ramsay dodaje do niego składnik, który najlepiej smakuje w śniadaniach

Burgery to jedne z popularniejszych dań, które wybierane są, gdy głód sięga zenitu. Są nie tylko pyszne, lecz także sycące. Dodatkowo dobrze przyrządzone są soczyste i aromatyczne. Najpopularniejszy szef kuchni pokazał, jak zrobić je najlepiej. Jednego składnika na pewno się nie spodziewasz.
Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami

Gordon Ramsay to światowej sławy szef kuchni, autor książek i osobowość telewizyjna. Na swoim koncie ma prowadzenie takich programów jak "Ku...jak kucharz", "Hell’s Kitchen", "Kuchenne koszmary", a także "Hotel Hell". Kucharz bardzo chętnie dzieli się również ze swoimi fanami trikami, poradami i przepisami.

Na swoim profilu na TikToku niedawno pokazał niezawodny przepis na domowego burgera. Okazało się, że jego sposób sprawia, że mięso staje się tak soczyste, że po przegryzieniu jego soki wprost wylewają się na talerz. Jednak jeszcze jeden składnik sprawił, że niektórzy przeżyli szok. Mowa tu o jajku, które wykonane na miękko tylko dodaje smaku całej potrawie.

Przepis na burgera Gordona Ramsaya

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • kilka jajek,
  • kilka bułek do burgerów,
  • plasterki żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • świeży ogórek,
  • papryczka chili,
  • sałata,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szklanka wrzątku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • ketchup,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywo. Co jakiś czas polewaj cebulę sosem sojowym. Gdy się wysmaży, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
  2. Z mięsa mielonego uformuj grubsze kotlety, każdą ze stron posyp solą i pieprzem. Gotowe mięso przenieś na patelnie, na której znajduje się roztopione masło. Obsmażaj je z każdej strony, aż do zarumienienia.
  3. W czasie gdy mięso się smaży przygotuj warzywa. Ogórka przemyj i pokrój w plastry, następnie umieść go w misce. Papryczkę chili również przemyj, dodaj ją do ogórka, dopraw solą i zalej całość wrzątkiem. Odstaw na bok na kilka chwil. Sałatę umyj i podziel na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni delikatnie podsmaż bułki, powinny się zarumienić. Do osobnej miski wlej 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu i łyżkę sosu sojowego, wymieszaj.
  5. Mięso ponownie umieść na patelni, połóż na nim podsmażoną cebulę i plasterek żółtego sera. Podsmażaj, aż ser delikatnie się roztopi.
  6. Na patelni podsmaż również jajko. Powinno być ono wysmażone na miękko.
  7. Teraz czas złożyć wszystko w całość. Bułkę polej niewielką ilością przygotowanego sosu, ułóż sałatę, ogórka i zalej warzywa połączeniem majonezu z ketchupem. Na to wyłóż mięso z cebulą i serem, a także połóż jajko. Ponownie zalej sosem i przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: