-
Haps
-
Jak przygotować
- Polacy oszaleli na punkcie sałatki Strzelczyka. Dodał składnik, który zmienił smak. "Babcia parowała je dla świń"
Polacy oszaleli na punkcie sałatki Strzelczyka. Dodał składnik, który zmienił smak. "Babcia parowała je dla świń"
W czasie wiosny wszystko budzi się do życia, a natura obdarowuje nas produktami, o których zimą można było pomarzyć. Tomasz Strzelczyk postanowił je wykorzystać i zrobił sałatkę, od której trudno się oderwać. Jeden składnik wzbudził emocje i przypomniał dziecięce lata. To właśnie on jest niezbędny w tym przepisie.
Zobacz wideo
Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Wiosna to czas, kiedy najlepiej wykorzystać wszystkie produkty, które daje nam natura. Świeże warzywa i owoce są wtedy najlepsze, a grzechem byłoby ich nie wpleść w domowe menu. Tomasz Strzelczyk w filmie na YouTube pokazał, jak wykonać prostą sałatkę, która bogata jest w warzywa i naturalny smak. Wykorzystał do niej ziemniaki, liście botwinki, szczaw, szczypiorek i pietruszkę. Całość postanowił oblać orzeźwiającym dressingiem. Przygotował go ze słodkiej śmietanki, cytryny i przypraw. Taka propozycja idealnie wkomponuje się jako dodatek do domowego obiadu i jako przystawka podczas grilla.
Okazuje się, że sposób, w jaki kucharz przygotowywał ziemniaki, poruszył widzów. Ta metoda przypomniała lata dzieciństwa, a także smaki, których można było zasmakować u babć. Pod filmem można przeczytać:
Młode małe ziemniaki moja babcia parowała dla świń. Ten zapach? Podbieraliśmy ziemniaki, jedząc posypane solą. Babcia była zła i mówiła, co ludzie powiedzą - nam to na wakacjach u babci bardzo smakowało.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- pęczek liści botwinki,
- pęczek szczawiu,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- gałązka świeżego lubczyku,
- sałata,
- średnia czerwona cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka śmietanki 30%,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Czosnek delikatnie zgnieć, tak aby mógł wypuścić swój aromat i dodaj go do kartofli. Do garnka włóż również gałązkę świeżego lubczyki i całość zagotuj do miękkości ziemniaków. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Teraz czas na przygotowanie sosu do sałatki. Do miski wlej śmietankę, sok z cytryny, dodaj cukier, pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj.
- Gdy ziemniaki będą chłodne pokrój je na mniejszą kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, wszystkie zielone warzywa dokładnie przemyj i drobno pokrój. Przełóż składniki do dużej miski i przemieszaj.
- Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem. Możesz również całość delikatnie zamieszać do połączenia. W razie potrzeby przypraw ją solą i pieprzem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl