Polacy oszaleli na punkcie sałatki Strzelczyka. Dodał składnik, który zmienił smak. "Babcia parowała je dla świń"

W czasie wiosny wszystko budzi się do życia, a natura obdarowuje nas produktami, o których zimą można było pomarzyć. Tomasz Strzelczyk postanowił je wykorzystać i zrobił sałatkę, od której trudno się oderwać. Jeden składnik wzbudził emocje i przypomniał dziecięce lata. To właśnie on jest niezbędny w tym przepisie.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Wiosna to czas, kiedy najlepiej wykorzystać wszystkie produkty, które daje nam natura. Świeże warzywa i owoce są wtedy najlepsze, a grzechem byłoby ich nie wpleść w domowe menu. Tomasz Strzelczyk w filmie na YouTube pokazał, jak wykonać prostą sałatkę, która bogata jest w warzywa i naturalny smak. Wykorzystał do niej ziemniaki, liście botwinki, szczaw, szczypiorek i pietruszkę. Całość postanowił oblać orzeźwiającym dressingiem. Przygotował go ze słodkiej śmietanki, cytryny i przypraw. Taka propozycja idealnie wkomponuje się jako dodatek do domowego obiadu i jako przystawka podczas grilla.

Okazuje się, że sposób, w jaki kucharz przygotowywał ziemniaki, poruszył widzów. Ta metoda przypomniała lata dzieciństwa, a także smaki, których można było zasmakować u babć. Pod filmem można przeczytać:

Młode małe ziemniaki moja babcia parowała dla świń. Ten zapach? Podbieraliśmy ziemniaki, jedząc posypane solą. Babcia była zła i mówiła, co ludzie powiedzą - nam to na wakacjach u babci bardzo smakowało.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • pęczek liści botwinki,
  • pęczek szczawiu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • sałata,
  • średnia czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Czosnek delikatnie zgnieć, tak aby mógł wypuścić swój aromat i dodaj go do kartofli. Do garnka włóż również gałązkę świeżego lubczyki i całość zagotuj do miękkości ziemniaków. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Teraz czas na przygotowanie sosu do sałatki. Do miski wlej śmietankę, sok z cytryny, dodaj cukier, pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj.
  3. Gdy ziemniaki będą chłodne pokrój je na mniejszą kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, wszystkie zielone warzywa dokładnie przemyj i drobno pokrój. Przełóż składniki do dużej miski i przemieszaj.
  4. Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem. Możesz również całość delikatnie zamieszać do połączenia. W razie potrzeby przypraw ją solą i pieprzem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: