W czasie wiosny wszystko budzi się do życia, a natura obdarowuje nas produktami, o których zimą można było pomarzyć. Tomasz Strzelczyk postanowił je wykorzystać i zrobił sałatkę, od której trudno się oderwać. Jeden składnik wzbudził emocje i przypomniał dziecięce lata. To właśnie on jest niezbędny w tym przepisie.
Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA 'Ziemniaczana sałatka którą zachwycisz wszystkich / Oddaszfartucha' / Instagram @oddaszfartucha
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Wiosna to czas, kiedy najlepiej wykorzystać wszystkie produkty, które daje nam natura. Świeże warzywa i owoce są wtedy najlepsze, a grzechem byłoby ich nie wpleść w domowe menu. Tomasz Strzelczyk w filmie na YouTube pokazał, jak wykonać prostą sałatkę, która bogata jest w warzywa i naturalny smak. Wykorzystał do niej ziemniaki, liście botwinki, szczaw, szczypiorek i pietruszkę. Całość postanowił oblać orzeźwiającym dressingiem. Przygotował go ze słodkiej śmietanki, cytryny i przypraw. Taka propozycja idealnie wkomponuje się jako dodatek do domowego obiadu i jako przystawka podczas grilla.
REKLAMA
Okazuje się, że sposób, w jaki kucharz przygotowywał ziemniaki, poruszył widzów. Ta metoda przypomniała lata dzieciństwa, a także smaki, których można było zasmakować u babć. Pod filmem można przeczytać:
Młode małe ziemniaki moja babcia parowała dla świń. Ten zapach? Podbieraliśmy ziemniaki, jedząc posypane solą. Babcia była zła i mówiła, co ludzie powiedzą - nam to na wakacjach u babci bardzo smakowało.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków,
pęczek liści botwinki,
pęczek szczawiu,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
gałązka świeżego lubczyku,
sałata,
średnia czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
szklanka śmietanki 30%,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki drobnego cukru,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Czosnek delikatnie zgnieć, tak aby mógł wypuścić swój aromat i dodaj go do kartofli. Do garnka włóż również gałązkę świeżego lubczyki i całość zagotuj do miękkości ziemniaków. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Teraz czas na przygotowanie sosu do sałatki. Do miski wlej śmietankę, sok z cytryny, dodaj cukier, pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj.
Gdy ziemniaki będą chłodne pokrój je na mniejszą kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, wszystkie zielone warzywa dokładnie przemyj i drobno pokrój. Przełóż składniki do dużej miski i przemieszaj.
Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem. Możesz również całość delikatnie zamieszać do połączenia. W razie potrzeby przypraw ją solą i pieprzem.