-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodaj ten składnik do naleśników, a oszalejesz na ich punkcie. Takiego dodatku prawie nikt nie zna
Dodaj ten składnik do naleśników, a oszalejesz na ich punkcie. Takiego dodatku prawie nikt nie zna
W mojej kuchni ta wersja klasycznych naleśników stała się prawdziwym hitem i rarytasem. Dlaczego? Całe to zamieszanie za sprawą dodatku, który nie jest oczywistym wyborem. Jest kremowy i rozpływa się w ustach, a połączony z chrupiącym plackiem staje się o niebo lepszy.
Zobacz wideo
Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Naleśniki to jeden z klasyków, który pasuje na każdą okazję, a zjedzenie go o dowolnej porze dnia i nocy nie jest czymś dziwnym. Zazwyczaj podaje się je z domowymi konfiturami, kremami czekoladowymi lub twarogiem wymieszanym z cukrem. Tym razem mamy dla was propozycję, która zwali z nóg. Zamiast tych wszystkich dodatków, które znane są każdemu, lepiej wybrać krem, który wzbudzi zaskoczenie. Jest nim krem budyniowy, który idealnie wpasowuje się w miękkie ciasto naleśnikowe. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis na naleśniki z kremem budyniowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- pół litra mleka,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 5 łyżek drobnego cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na krem budyniowy:
- pół litra mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 250 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie naleśników zacznij od przygotowania kremu. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Wsyp zawartość budyniu w proszku, a także drobny cukier. Całość energicznie wymieszaj. Tak przygotowany budyń odstaw do wystudzenia.
- Gdy budyń stanie się chłodny wrzuć do niego serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- Teraz czas na ciasto naleśnikowe. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, sól, wbij jajka, wlej olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, jednolita i pozbawiona grudek.
- Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju i podgrzej na średnim ogniu. Na gorącym naczyniu rozprowadź przygotowane ciasto tak, aby powstał cienki placek. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników.
- Ciepłe naleśniki wysmaruj przyrządzonym kremem budyniowym. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl