Dodaj ten składnik do naleśników, a oszalejesz na ich punkcie. Takiego dodatku prawie nikt nie zna

W mojej kuchni ta wersja klasycznych naleśników stała się prawdziwym hitem i rarytasem. Dlaczego? Całe to zamieszanie za sprawą dodatku, który nie jest oczywistym wyborem. Jest kremowy i rozpływa się w ustach, a połączony z chrupiącym plackiem staje się o niebo lepszy.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki to jeden z klasyków, który pasuje na każdą okazję, a zjedzenie go o dowolnej porze dnia i nocy nie jest czymś dziwnym. Zazwyczaj podaje się je z domowymi konfiturami, kremami czekoladowymi lub twarogiem wymieszanym z cukrem. Tym razem mamy dla was propozycję, która zwali z nóg. Zamiast tych wszystkich dodatków, które znane są każdemu, lepiej wybrać krem, który wzbudzi zaskoczenie. Jest nim krem budyniowy, który idealnie wpasowuje się w miękkie ciasto naleśnikowe. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Przepis na naleśniki z kremem budyniowym

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • pół litra mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 5 łyżek drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na krem budyniowy:

  • pół litra mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie naleśników zacznij od przygotowania kremu. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Wsyp zawartość budyniu w proszku, a także drobny cukier. Całość energicznie wymieszaj. Tak przygotowany budyń odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy budyń stanie się chłodny wrzuć do niego serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
  3. Teraz czas na ciasto naleśnikowe. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, sól, wbij jajka, wlej olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, jednolita i pozbawiona grudek.
  4. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju i podgrzej na średnim ogniu. Na gorącym naczyniu rozprowadź przygotowane ciasto tak, aby powstał cienki placek. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników.
  5. Ciepłe naleśniki wysmaruj przyrządzonym kremem budyniowym. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.