• Link został skopiowany

Naleśniki jak z popularnej restauracji. Będą elastyczne i cieniutkie, jeśli zastosujesz prostą metodę

Naleśniki to danie, które uwielbiają i młodsi i nieco starsi smakosze. Nic dziwnego - cienkie ciasto, skrywające rozmaite dodatki można podawać na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję "na słono", która będzie idealną śniadaniową propozycją.
Naleśniki - przepis na elastyczne ciasto w wersji wytrawnej
Irina Taskova / Getty Images/iStockphoto

Naleśniki - przepis na to danie to niezwykle prosta receptura, z którą poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Elastyczne, smażone placki można podawać na rozmaite sposoby, a do ich przygotowania potrzebne są podstawowe produkty, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Dziś proponujemy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki - przepis na elastyczne ciasto, które wypełnisz dodatkami

Przygotowanie naleśników to niezwykle proste zadanie. Mleko, jajko, mąkę oraz tłuszcz mieszamy i wylewamy na rozgrzane wcześniej masło. Aby ciasto naleśnikowe było elastyczne, warto pamiętać o tym, by użyć mąki tortowej i dodatkowo przesiać ją przez sitko. Dzięki temu naleśniki nabiorą lekkości. Do ciasta można dodać także szczyptę soli. Jeśli preferujemy nieco słodsze naleśniki, możemy dodać do masy cukier lub miód. Niewielkie porcje ciasta naleśnikowego wylewamy następnie na gorący tłuszcz i szybko rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy do zarumienienia i przewracamy na drugą stronę. Gotowe placki przekładamy na talerz. 

Jaki farsz do naleśników? Dla odmiany wybierz wersję wytrawną

Choć wiele osób delektuje się naleśnikami z dżemem czy słodkim kremem, warto dla odmiany podać je z wytrawnymi dodatkami. Świetną opcją śniadaniową będzie wypełnienie naleśników farszem pieczarkowym. Wystarczy podsmażyć grzyby na patelni, przyprawiając je solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Można dodać do nich także pokrojoną w kostkę cebulę. Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki, dodajemy do nich odrobinę startego sera i zawijamy. 

Świetnie smakować będą także naleśniki z humusem. Placki smarujemy niewielką ilością pasty, a następnie wykładamy na naleśniki świeże warzywa: pokrojone w paski ogórki, paprykę oraz rukolę. Zawijamy w rulon i podajemy na stół.  

Więcej o: