Przez spaghetti w nowym wydaniu spadniesz z krzesła. Nie znajdziesz w nim makaronu, mięsa ani sosu

Myśląc o spaghetti, mamy przed oczami wytrawne danie, które można wykonać na wiele sposobów. Jednak każdy z nich uwzględnia makaron i sos. Tym razem pod tą nazwą kryje się coś, o czym mało kto pomyśli. Jest to potrawa, która uraczy podniebienie tych, którzy przepadają za słodkościami.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Włoskie spaghetti to makaron, który znany jest na całym świecie. Każdy z nas choć raz próbował odtworzyć przepisy z jego użyciem, a w niejednym domu ta potrawa gości kilka razy w tygodniu. By ją zrobić, warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, takich jak makaron, mięso, warzywa, ser i produkty na sos.

By jednak zrobić spaghetti z tej receptury, wszystkie te produkty okazują się zbędne. Dlaczego? Ten przepis nie jest typowym włoskim daniem, za którym tak szalejemy. To słodka propozycja dla tych, którzy chcą zjeść naleśniki w nowym wydaniu. Aby ją wykonać, trzeba zrobić kilka klasycznych placków, a później pociąć je na długie paski. Na koniec zostaje tylko dodanie ulubionych dodatków i słodka przekąska jest gotowa. Na TikToku ten przepis robi furorę, a filmy z jego wykonaniem biją rekordy oglądalności. To tylko pokazuje, że potrawa jest warta odtworzenia.

Przepis na naleśnikowe spaghetti

Składniki na naleśniki:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
  • Składniki dodatkowe
  • krem czekoladowy,
  • banan,
  • garść borówek,
  • świeże truskawki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie naleśników zacznij od lekkiego roztrzepania jajek. Wbij je do miski i wymieszaj za pomocą miksera. Następnie wsyp do nich cukier i sól. Do powstałej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąki, zamieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Kiedy wszystkie składniki zostaną odpowiednio wymieszane czas na dodanie mleka. Wlej je powoli, cały czas miksując. Na koniec wlej łyżkę oleju, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie ciepły, wylewaj odpowiednią ilość ciasta. Naleśniki smaż z dwóch stron do zarumieniania. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
  4. Gotowe naleśniki pokrój w paski tworząc przy tym długie kawałki przypominające makaron do spaghetti. Ułóż porcje do misek, dodaj umyte i pokrojone owoce, wierzch polej kremem czekoladowym. Przed podaniem możesz wymieszać. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: