-
Haps
-
Jak przygotować
- Przez spaghetti w nowym wydaniu spadniesz z krzesła. Nie znajdziesz w nim makaronu, mięsa ani sosu
Przez spaghetti w nowym wydaniu spadniesz z krzesła. Nie znajdziesz w nim makaronu, mięsa ani sosu
Myśląc o spaghetti, mamy przed oczami wytrawne danie, które można wykonać na wiele sposobów. Jednak każdy z nich uwzględnia makaron i sos. Tym razem pod tą nazwą kryje się coś, o czym mało kto pomyśli. Jest to potrawa, która uraczy podniebienie tych, którzy przepadają za słodkościami.
Zobacz wideo
Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Włoskie spaghetti to makaron, który znany jest na całym świecie. Każdy z nas choć raz próbował odtworzyć przepisy z jego użyciem, a w niejednym domu ta potrawa gości kilka razy w tygodniu. By ją zrobić, warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, takich jak makaron, mięso, warzywa, ser i produkty na sos.
By jednak zrobić spaghetti z tej receptury, wszystkie te produkty okazują się zbędne. Dlaczego? Ten przepis nie jest typowym włoskim daniem, za którym tak szalejemy. To słodka propozycja dla tych, którzy chcą zjeść naleśniki w nowym wydaniu. Aby ją wykonać, trzeba zrobić kilka klasycznych placków, a później pociąć je na długie paski. Na koniec zostaje tylko dodanie ulubionych dodatków i słodka przekąska jest gotowa. Na TikToku ten przepis robi furorę, a filmy z jego wykonaniem biją rekordy oglądalności. To tylko pokazuje, że potrawa jest warta odtworzenia.
Przepis na naleśnikowe spaghetti
Składniki na naleśniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- łyżka drobnego cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- olej do smażenia.
- Składniki dodatkowe
- krem czekoladowy,
- banan,
- garść borówek,
- świeże truskawki.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie naleśników zacznij od lekkiego roztrzepania jajek. Wbij je do miski i wymieszaj za pomocą miksera. Następnie wsyp do nich cukier i sól. Do powstałej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąki, zamieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Kiedy wszystkie składniki zostaną odpowiednio wymieszane czas na dodanie mleka. Wlej je powoli, cały czas miksując. Na koniec wlej łyżkę oleju, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie ciepły, wylewaj odpowiednią ilość ciasta. Naleśniki smaż z dwóch stron do zarumieniania. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
- Gotowe naleśniki pokrój w paski tworząc przy tym długie kawałki przypominające makaron do spaghetti. Ułóż porcje do misek, dodaj umyte i pokrojone owoce, wierzch polej kremem czekoladowym. Przed podaniem możesz wymieszać. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl