Włoch tłumaczy, jak wybrać makaron w sklepie. Zwróć uwagę na jeden szczegół

Alessio razem ze swoją partnerką prowadzą na Instagramie profil The Pasinis. Poruszają na nim szeroko pojętą tematykę kulinarną: dzielą się przepisami, wskazówkami i pokazują, jak Włoch reaguje na amerykańską kuchnię. Jeden z postów Alessio poświęcił kupowaniu makaronu w sklepie. Z jego słów wynika, że kolor pasty ma znaczenie. "Jeżeli wygląda tak, nie kupujcie jej" - zaznaczył.

Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gdy kupujemy makaron w sklepie, zazwyczaj kierujemy się ceną lub ulubioną marką. Nie przywiązujemy aż tak dużej wagi do tego, jak makaron wygląda, a zwłaszcza jaki ma kolor. Szczególnie że większość makaronów jest do siebie po prostu bardzo podobna. Okazuje się jednak, że barwa pasty ma znaczenie. Zwrócił na to uwagę Włoch Alessio Pasini, który razem ze swoją partnerką prowadzi kulinarny profil na Instagramie.

Zobacz wideo Finalista MasterChefa pokazuje nam szybko przepis na makaron

Kupujesz makaron? Spójrz, jaki ma kolor

Na opublikowanym w mediach społecznościowych wideo Alessio pokazuje makarony w różnych kolorach. "Na tej podstawie decydujemy, jaki makaron kupić" - mówi i dodaje, że nigdy nie powinniśmy wybierać pasty w żółtym kolorze. Zamiast tego makaron, który planujemy wziąć, powinien mieć odcień kości słoniowej. Włoch dokładnie pokazuje różnice na filmiku.

 

Dalej wyjaśnia, że makaron powinien być suszony przez około dwa lub trzy dni w temperaturze od 35 do 45 stopni Celsjusza. "Wiele firm suszy makaron bardzo szybko i w wysokiej temperaturze. Dlatego robi się żółty" - tłumaczy.

Alessio poruszył także kwestię furozyny i jej zawartości w makaronie. To aminokwas, który jest wskaźnikiem używanym do pomiaru wpływu obróbki cieplnej na wartość odżywczą produktów. Jak wskazują badania naukowe, opublikowane między innymi na stronie National Library of Medicine, i przeprowadzone właśnie na przykładzie makaronu, "niska zawartość furozyny jest na ogół związana z wysoką jakością odżywczą żywności i stosowaniem łagodnej obróbki cieplnej". Więcej furozyny w żywności oznacza, że dany produkt był silniej poddawany tej obróbce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.