Nie przepłacaj w kawiarniach i zrób ją w domu. To prawdziwy jesienny hit, za którym szaleje cały świat

Jesień zawitała już za naszymi oknami. Deszcz, chłodniejsze dni i wieczory to będzie nasza codzienność przez najbliższe tygodnie. Warto więc znaleźć sposób, by jakoś się w tych chwilach rozgrzać. Naszą propozycją jest ten napój, który w kawiarniach bije rekordy popularności. W domowej wersji smakuje równie dobrze.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Jesienna aura powoli daje o sobie znać. Chłodniejsze dni i deszcz nas nie opuszczają, a to oznacza, że warto znaleźć sposób by jakoś się rozgrzać. Nie tylko pomogą w tym koc lub kołdra, lecz także napoje, które w wersji dyniowej są teraz tak mocno pożądane. W niektórych kawiarniach tworzą się tłumy, ponieważ każdy chciałby skosztować popularnej pumpkin spice latte. Jeśli też chcesz jej spróbować, lecz nie po drodze ci do kawiarni, możesz zrobić ją w domu. Podajemy przepis nie tylko na wyjątkowy napój, lecz także na przyprawę, która świetnie smakuje w wypiekach i z dodatkiem kawy.

Przepis na przyprawę do jesiennej kawy i wypieków

Składniki:

  1. 3 łyżki cynamonu,
  2. 1,5 łyżki suszonego imbiru,
  3. 2,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  4. 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  5. 15 startych goździków,
  6. utarta gwiazdka anyżu.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie podane przyprawy przesyp do średniej miski. Jeśli posiadasz niektóre przyprawy w kawałkach, utrzyj je za pomocą moździerza i dorzuć do reszty.
  • Składniki dokładnie wymieszaj i umieść w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowuj w szafce i używaj jako dodatek do ciast i kawy.

Przepis na kawę pumpkin spice latte

Składniki:

  • 2 łyżki musu z dyni,
  • 125 ml mleka,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy jesiennej (przepis powyżej),
  • 2 espresso,
  • bita śmietana,
  • szczypta cynamonu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do większego rondelka przelej mleko i ustaw je na średnim ogniu. Gdy będzie cieplejsze, dolej syrop klonowy, a także wsyp mieszankę przypraw. Na koniec wlej mus z dyni i energicznie całość wymieszaj.
  2. Gdy całość się podgrzeje, zdejmij naczynie z ognia i zmiksuj mieszankę na gładko za pomocą blendera. Na powierzchni powinna pojawić się lekka piana.
  3. Powstałą mieszankę przelej przez sitko, dzięki temu pozbędziesz się niepożądanych grudek lub większych kawałków składników. Dolej do niej espresso i zamieszaj do połączenia.
  4. Tak przygotowaną kawę przelej do kubków. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i niewielką ilością cynamonu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.