Tę zapiekankę podaję minimum raz w tygodniu. Przygotowania to kilka chwil, a wystarczy na 2 dni

Zapiekanka to danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. Ponadto zwykle robi się ją na tyle dużą, że pewnością wystarczy na kilka dni, więc mamy obiad z głowy. Ta potrawa gości więc w moim domu bardzo często i cieszy się dużą popularnością. Każdy ją uwielbia i nakłada kilka dokładek.
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Smaczny i pożywny obiad to nie tylko zupa lub kotlet podany z ziemniakami i surówką. To również zapiekanki podane w różnych postaciach. Jedną z nich jest zapiekanka makaronowa, która w moim domu jest prawdziwym hitem. By ją przyrządzić, należy mieć oczywiście główny składnik, czyli makaron, inne produkty to kwestia gustu i smaku. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce i przy tym wyczyścić lodówkę z resztek.

Przepis na zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 3 szklanki ulubionego makaronu,
  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • kukurydza konserwowa,
  • świeży ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • kulka mozzarelli,
  • oregano,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie umieść w miseczce, dopraw paprykami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej całość oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż na gorącym tłuszczu i odstaw do przestudzenia.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim warzywo. Dodaj do niej również pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Smaż przez około 3 minuty.
  4. Gdy makaron się ugotuje odcedź go i umieść w naczyniu żaroodpornym. Do niego dodaj kurczaka, papryki i cebulę. Wkrój również pomidory, świeżego ogórka i wsyp kukurydzę konserwową. Całość posyp oregano, paprykami, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wierzch obsyp startym żółtym serem oraz pokrojoną mozzarellą. Podgrzej całość przez następne 5 minut. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.