Zapiekanka to danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. Ponadto zwykle robi się ją na tyle dużą, że pewnością wystarczy na kilka dni, więc mamy obiad z głowy. Ta potrawa gości więc w moim domu bardzo często i cieszy się dużą popularnością. Każdy ją uwielbia i nakłada kilka dokładek.
Elena Shashkina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Smaczny i pożywny obiad to nie tylko zupa lub kotlet podany z ziemniakami i surówką. To również zapiekanki podane w różnych postaciach. Jedną z nich jest zapiekanka makaronowa, która w moim domu jest prawdziwym hitem. By ją przyrządzić, należy mieć oczywiście główny składnik, czyli makaron, inne produkty to kwestia gustu i smaku. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce i przy tym wyczyścić lodówkę z resztek.
REKLAMA
Przepis na zapiekankę makaronową
Składniki:
3 szklanki ulubionego makaronu,
pół kilo piersi z kurczaka,
cebula,
papryka żółta,
papryka czerwona,
kukurydza konserwowa,
świeży ogórek,
2 pomidory,
3 ząbki czosnku,
200 g startego sera żółtego,
kulka mozzarelli,
oregano,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie umieść w miseczce, dopraw paprykami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej całość oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż na gorącym tłuszczu i odstaw do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim warzywo. Dodaj do niej również pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Smaż przez około 3 minuty.
Gdy makaron się ugotuje odcedź go i umieść w naczyniu żaroodpornym. Do niego dodaj kurczaka, papryki i cebulę. Wkrój również pomidory, świeżego ogórka i wsyp kukurydzę konserwową. Całość posyp oregano, paprykami, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wierzch obsyp startym żółtym serem oraz pokrojoną mozzarellą. Podgrzej całość przez następne 5 minut. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.