-
Haps
-
Jak przygotować
- Gessler zdradziła przepis na sałatkę, która pod każdym względem przebija gyros. Zrób ją, a zniknie w 5 sekund
Gessler zdradziła przepis na sałatkę, która pod każdym względem przebija gyros. Zrób ją, a zniknie w 5 sekund
Sałatki są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, a także idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Magda Gessler doskonale o tym wie i zdradziła recepturę na jedną z lepszych sałatek. To na pewno nie jarzynowa, bo tę biję na głowę. Składniki już na pewno masz w lodówce, więc wyjmij ją i stwórz przekąskę, o którą będzie błagać rodzina.
Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować, bez problemu wyjdzie wyśmienity.
Restauratorka swoim doświadczeniem dzieli się w wielu programach telewizyjnych i to właśnie tam możemy podglądać to, jak radzi sobie w kuchni. Dodatkowo uważnie słuchając jej wypowiedzi, możemy także wyciągnąć wiele smakowitych przepisów, które później warto odtworzyć w domu. W jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" pokazała recepturę na naprawdę prostą sałatkę. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a według niektórych to właśnie ta prostota i smak przebijają największe klasyki. Jak więc zrobić sałatkę szwajcarską? Podpowiadamy.
Przepis na sałatkę szwajcarską Magdy Gessler
Składniki
- 350 g dobrej jakości mortadeli,
- 350 g sera żółtego,
- 6 ogórków konserwowych,
- 3 łyżki wody z ogórków,
- cebula,
- garść szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie sałatki zacznij od pokrojenia składników. Mortadelę i ser posiekaj w cienkie plastry. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ogórki w plasterki.
- Wszystkie pokrojone składniki umieść w większej miseczce i delikatnie zamieszaj.
- Do osobnej miseczki przenieś majonez, musztardę i wodę po ogórkach konserwowych. Dopraw sosy solą i pieprzem i energicznie wymieszaj. Gotowy sos przelej do miski ze składnikami, ponownie wymieszaj.
- Na sam koniec, tak przygotowaną sałatkę obsyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl