Gessler zdradziła przepis na sałatkę, która pod każdym względem przebija gyros. Zrób ją, a zniknie w 5 sekund

Sałatki są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, a także idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Magda Gessler doskonale o tym wie i zdradziła recepturę na jedną z lepszych sałatek. To na pewno nie jarzynowa, bo tę biję na głowę. Składniki już na pewno masz w lodówce, więc wyjmij ją i stwórz przekąskę, o którą będzie błagać rodzina.

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować, bez problemu wyjdzie wyśmienity.

Zobacz wideo

Restauratorka swoim doświadczeniem dzieli się w wielu programach telewizyjnych i to właśnie tam możemy podglądać to, jak radzi sobie w kuchni. Dodatkowo uważnie słuchając jej wypowiedzi, możemy także wyciągnąć wiele smakowitych przepisów, które później warto odtworzyć w domu. W jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" pokazała recepturę na naprawdę prostą sałatkę. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a według niektórych to właśnie ta prostota i smak przebijają największe klasyki. Jak więc zrobić sałatkę szwajcarską? Podpowiadamy.

Przepis na sałatkę szwajcarską Magdy Gessler

Składniki

  • 350 g dobrej jakości mortadeli,
  • 350 g sera żółtego,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 3 łyżki wody z ogórków,
  • cebula,
  • garść szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie sałatki zacznij od pokrojenia składników. Mortadelę i ser posiekaj w cienkie plastry. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ogórki w plasterki.
  2. Wszystkie pokrojone składniki umieść w większej miseczce i delikatnie zamieszaj.
  3. Do osobnej miseczki przenieś majonez, musztardę i wodę po ogórkach konserwowych. Dopraw sosy solą i pieprzem i energicznie wymieszaj. Gotowy sos przelej do miski ze składnikami, ponownie wymieszaj.
  4. Na sam koniec, tak przygotowaną sałatkę obsyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.