O przepis na tę sałatkę biło się pół mojej rodziny. Każdy chciał wiedzieć, co podaję do schabowych

Sałatki to niezwykle smaczne przekąski, które można podać samodzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. Zaraz obok najbardziej klasycznych, warto postawić również te, o których inni nawet nie pomyślą. Takim przykładem jest ta sałatka, która z kotletem schabowym tworzy smaczny duet.

Ziemniaczana sałatka jest propozycją, którą co jakiś czas stawiam na obiadowym stole. Gdy tylko to robię, każdy zaczyna się nią zajadać, bo jest ona rzadkością. Przygotowanie jej nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, jednak i tak zadziwia smakiem. Jest tak dlatego, ponieważ dodaje się do niej sos zrobiony na bazie bulionu.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka ziemniaczana, jak sama nazwa wskazuje, wykonana jest głównie z kartofli. Jednak to nie jedyny składnik, który się w niej znajduje. Do tego warzywa warto również dodać cebulkę i podsmażoną kiełbasę. Takie połączenie zalewa się sosem na bazie bulionu, a po godzinie można cieszyć się jej smakiem.

Przepis na sałatkę wiedeńską

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • pęto swojskiej kiełbasy,
  • natka pietruszki.
  • Składniki na sos
  • 250 ml bulionu,
  • 50 ml octu,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się sosem. Bulion przelej do rondelka i ustaw na średnim ogniu. Gdy będzie cieplejszy, dodaj do niego ocet, olej i musztardę. Dopraw składniki solą i pieprzem i wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź i pokrój w plastry.
  3. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzyw. Gdy stanie się rumiane, dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż przez kilka minut.
  4. Przygotowaną okrasą oblej ziemniaki i zalej całość wcześniej przyrządzonym sosem, wierzch posyp posiekaną natką pietruszki. Pozostaw sałatkę na godzinę. Po tym czasie jest gotowa do serwowania. Świetnie smakuje z kotletem schabowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: