Pokrój, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zrób najsmaczniejszy obiad. Jest go tyle, że starczy na 2 dni

Gdy chcę przyrządzić szybki obiad, zawsze sięgam po ten przepis. Przygotowanie składników zajmuje kilka chwil, a całą resztą zajmuje się piekarnik. Śmiało mogę powiedzieć, że taka porcja wystarczy na dwa dni, lecz jej smak i aromat sprawi, że zniknie w kilka chwil.

Ciągłe wymyślanie przepisów na obiad może z czasem stać się uciążliwe. Nie zawsze też chcemy zjeść coś, co wymaga dużych nakładów siły i przygotowania. W takich sytuacjach na ratunek przychodzą takie receptury. Nie tylko są banalne, a także smaczne, co jeszcze bardziej nas do nich zachęca.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zazwyczaj gdy przyrządzamy zapiekanki mamy w głowie te wykonane z makaronu lub klasycznych ziemniaków. Ta się od nich zdecydowanie różni, a te dwa składniki zastąpione są słodkimi batatami. Dzięki temu, że nasz wybór pada właśnie na nie, możemy doświadczyć ciekawej mieszanki smaków. Bataty połączone z tymi warzywami tworzą potrawę, do której chce się wracać.

Przepis na zapiekankę z batatów

Składniki

  • 2 duże bataty,
  • 2 cukinie,
  • 2 czerwone papryki,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • 3 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Bataty obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę również obierz jeśli jest taka potrzeba, a następnie pokój w plastry lub kostkę.
  2. Pomidory przemyj, umieść w misce i sparz wrzątkiem. Ostrożnie zdejmij z nich skórkę i również pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Delikatnie podsmaż do zarumienienia.
  4. Po chwili dodaj bakłażana, cukinię i paprykę, zamieszaj i smaż przez kilka minut.
  5. Na sam koniec, do wysmażonych warzyw dodaj pomidory, obsyp całość solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i podsmażaj na ogniu przez kolejne 3 minuty.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę batatów, a na niej wylej wysmażone warzywa. Na wierzch wyłóż ponownie bataty i posyp zapiekankę startym serem.
  7. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Jeśli nie chcesz, aby ser był za bardzo spieczony, przykryj naczynie folią aluminiową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA