Ciągłe wymyślanie przepisów na obiad może z czasem stać się uciążliwe. Nie zawsze też chcemy zjeść coś, co wymaga dużych nakładów siły i przygotowania. W takich sytuacjach na ratunek przychodzą takie receptury. Nie tylko są banalne, a także smaczne, co jeszcze bardziej nas do nich zachęca.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Zazwyczaj gdy przyrządzamy zapiekanki mamy w głowie te wykonane z makaronu lub klasycznych ziemniaków. Ta się od nich zdecydowanie różni, a te dwa składniki zastąpione są słodkimi batatami. Dzięki temu, że nasz wybór pada właśnie na nie, możemy doświadczyć ciekawej mieszanki smaków. Bataty połączone z tymi warzywami tworzą potrawę, do której chce się wracać.
Przepis na zapiekankę z batatów
Składniki
- 2 duże bataty,
- 2 cukinie,
- 2 czerwone papryki,
- bakłażan,
- cebula,
- 3 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Bataty obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę również obierz jeśli jest taka potrzeba, a następnie pokój w plastry lub kostkę.
- Pomidory przemyj, umieść w misce i sparz wrzątkiem. Ostrożnie zdejmij z nich skórkę i również pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Delikatnie podsmaż do zarumienienia.
- Po chwili dodaj bakłażana, cukinię i paprykę, zamieszaj i smaż przez kilka minut.
- Na sam koniec, do wysmażonych warzyw dodaj pomidory, obsyp całość solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i podsmażaj na ogniu przez kolejne 3 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę batatów, a na niej wylej wysmażone warzywa. Na wierzch wyłóż ponownie bataty i posyp zapiekankę startym serem.
- Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Jeśli nie chcesz, aby ser był za bardzo spieczony, przykryj naczynie folią aluminiową.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl