Wczoraj je zrobiłam, a dziś nie ma po nich śladu. Te kotlety znikają szybciej od mielonych

Kotlety to bardzo popularny i czasem wręcz obowiązkowy element obiadów. Gorące purée ziemniaczane i mizeria, przy której nie leży żaden dodatkowy kąsek nie może mieć miejsca. By po raz kolejny nie robić mielonych, proponujemy wykonać kotlety z tego przepisu. Zrobiłam je i nie żałuję.

Tradycyjny polski obiad składa się z ziemniaków, sałatki i kotleta. Zazwyczaj przygotowuje się więc mielone lub schabowe i każdy dzięki temu jest zadowolony. Jednak ja nieco wyrwałam się z tej reguły i zrobiłam kotlety inne od wszystkich. Przede wszystkim nie ma w nich ani grama mięsa, co już może być dla niektórych zaskakujące. Dodatkowo dodałam do nich nieco pikantnego smaku, by lekko podkręcić ich smak. Głównym składnikiem była czerwona soczewica, a rodzina była wniebowzięta, gdy ich spróbowała.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na kotlety z soczewicy

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej pietruszki,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • pół litra wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
  2. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części. 
  3. Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
  5. Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA